Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki najczęściej trafiają na stół w sosie pomidorowym lub pieczarkowym. Równie pyszne są jednak gołąbki w sosie śmietanowym zapieczone w piekarniku.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15620
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4694
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 367
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2893
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15620
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4694
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 367
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2893
Składniki
Zdejmij z kapusty wierzchnie, uszkodzone liście (nie wyrzucaj ich). Zagotuj w dużym garnku wodę (nie może osiągnąć temperatury wrzenia) i zanurz w niej kapustę. Wyjmij po około 3 minutach i zdejmij ostrożnie zblanszowane liście. Ponownie włóż główkę kapusty do wody i powtórz wszystkie czynności. W taki sposób zblanszuj wszystkie liście kapusty, których użyjesz do przygotowania gołąbków. Pousuwaj z nich także najtwardsze części.
Ugotuj ryż al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do przestudzenia.
Posiekaj drobno cebulę i połącz w misce z mięsem, jajkiem i ryżem. Dodaj majeranek i paprykę. Wyrób dłonią na jednolitą masę i dopraw ją solą i pieprzem.
Nakładaj na przygotowane liście niewielkie porcje farszu (około 2 łyżki). Szczelnie owijaj farsz liśćmi kapusty, formując gołąbki.
Obsmaż gołąbki na niewielkiej ilości masła klarowanego – około 2 minuty po każdej ze stron.
Wyłóż dno naczynia żaroodpornego zewnętrznymi liśćmi kapusty. Ułóż na nich dość ciasno obsmażone gołąbki. Zalej gorącym bulionem.
Wstaw naczynie żaroodporne z gołąbkami do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz pod przykryciem przez około godzinę. Po tym czasie zlej z gołąbków resztę bulionu i połącz go ze śmietaną i passatą pomidorową. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Ponownie wlej sos do naczynia z gołąbkami i zapiekaj jeszcze przez 15-20 minut.