Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki najczęściej trafiają na stół w sosie pomidorowym lub pieczarkowym. Równie pyszne są jednak gołąbki w sosie śmietanowym zapieczone w piekarniku.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22408
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14333
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4441
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43475
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 552
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 519
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22408
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14333
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4441
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43475
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 552
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 519
Składniki
Zdejmij z kapusty wierzchnie, uszkodzone liście (nie wyrzucaj ich). Zagotuj w dużym garnku wodę (nie może osiągnąć temperatury wrzenia) i zanurz w niej kapustę. Wyjmij po około 3 minutach i zdejmij ostrożnie zblanszowane liście. Ponownie włóż główkę kapusty do wody i powtórz wszystkie czynności. W taki sposób zblanszuj wszystkie liście kapusty, których użyjesz do przygotowania gołąbków. Pousuwaj z nich także najtwardsze części.
Ugotuj ryż al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do przestudzenia.
Posiekaj drobno cebulę i połącz w misce z mięsem, jajkiem i ryżem. Dodaj majeranek i paprykę. Wyrób dłonią na jednolitą masę i dopraw ją solą i pieprzem.
Nakładaj na przygotowane liście niewielkie porcje farszu (około 2 łyżki). Szczelnie owijaj farsz liśćmi kapusty, formując gołąbki.
Obsmaż gołąbki na niewielkiej ilości masła klarowanego – około 2 minuty po każdej ze stron.
Wyłóż dno naczynia żaroodpornego zewnętrznymi liśćmi kapusty. Ułóż na nich dość ciasno obsmażone gołąbki. Zalej gorącym bulionem.
Wstaw naczynie żaroodporne z gołąbkami do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz pod przykryciem przez około godzinę. Po tym czasie zlej z gołąbków resztę bulionu i połącz go ze śmietaną i passatą pomidorową. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Ponownie wlej sos do naczynia z gołąbkami i zapiekaj jeszcze przez 15-20 minut.