Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W liściach kapusty nietypowy farsz schowałam. Cebula, marchew papryki kolorowe, dynia, kasza i przyprawy w smaku wyjątkowe.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1380
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1380
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Składniki
Farsz: Kaszę, dynię i warzywa na patelni można przygotować równocześnie. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Dynię przekrawamy na połowę, obieramy ze skóry za pomocą nożyka do warzyw lub noża, wydrążamy pestki z włóknem. Kroimy na średniej wielkości kostkę, plastry, kształt dowolny. Przekładamy do garnka, zalewamy ok. 250 ml wody i gotujemy na al dente. Pozostałą wodę (z gotowania) odlewamy, dynię miksujemy na gładko. Obraną marchew kroimy w słupki, a następnie w drobną kostkę. Umyte i osuszone papryki przekrawamy na połowę, wydrążamy pestki, kroimy na paski, a następnie w drobną kostkę. Obraną cebulę, również kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju rzepakowego, dodajemy cebulę z marchewką, doprawiamy solą, cukrem i całość delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i 2-3 podsmażamy często mieszając. Do warzyw na patelni dodajemy zmiksowaną dynię, przyprawy: paprykę słodką, wędzoną oraz pieprz, mieszamy. Dodajemy kaszę, pietruszkę, ponownie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem (farsz powinien być ostry). Farsz studzimy.
Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wycinamy głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście delikatnie odciągamy i stopniowo po 2 -3 szt. sparzamy po 2 min, przekładamy na cedzak. Rada: specjalna kapusta na gołąbki jest duża, płaska, delikatniejsza w smaku, a liście z łatwością odchodzą. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw. Gołąbki: Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Żaroodporną formę wykładamy największymi liśćmi, a na nich układamy gołąbki. Gołąbki delikatnie polewamy olejem rzepakowych chili, maksymalnie 2-3 łyżki. Przykrywamy liśćmi i folią aluminiową. Gołąbki pieczemy ok. 1½ godz. w 200°C, 30 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki podajemy z jogurtem lub śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.