Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z kapusty stożkowej są przepyszne. Kapusta jest krucha i delikatna, łatwiejsza do zawijania i równie smaczna jak kapusta biała.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8084
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1167
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9860
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4533
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 543
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8084
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1167
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9860
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4533
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 543
Składniki
Mięso wkładamy do większej miski. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą (płaską łyżeczkę), pieprzem (1/2 łyżeczki) i papryką (1 czubata łyżeczka). Wbijamy jajko . Wszystko mieszamy i dobrze wyrabiamy dłonią.
Wycinamy głąb ze środka kapusty, ścinamy czubek. Liście będą lepiej odchodziły od kapusty. Następnie wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem, gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Powoli obieramy ją z liści, które wykładamy na talerz. Kapusta stożkowa jest bardzo krucha i nie trzeba jej gotować, wystarczy sparzyć. Odcinamy zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładamy dobrą łyżkę nadzienia na każdy liść.
Zawijamy gołąbki jak krokiety - najpierw zakładamy liść na mięso z jednej strony, później zakładamy boki do środka, następnie zwijamy jak najciaśniej do końca.
Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty, które nam zostały. Na nich układamy gołąbki łączeniem do dołu. Zalewamy gołąbki 2 szklankami wody z parzenia kapusty, dokładamy na wierzch cebulę, łyżkę masła, liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy na ogień. Gotujemy pod przykryciem 40-50 minut.
Miękkie gołąbki wyjmujemy z garnka na talerz. Pozbywamy się z wywaru kapusty, liści laurowych i ziela angielskiego. Jeśli wywar mocno się wygotował, dolewamy szklankę wody i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy solą, cukrem, maggi i pieprzem. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i śmietaną. Hartujemy śmietanę odrobiną gorącego sosu z gołąbków, wlewamy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia.
Z tej ilości mięsa wyszło nam 10 gołąbków. Robimy ich zawsze więcej. Nadwyżkę zamrażamy i mamy kilka porcji na później. Wyborne gołąbki z kapusty stożkowej gotowe!