Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 2396 Ocena: 53374

Dodano:

Odsłon: 6447

W zasadzie gołąbki same „wyszły”. No, tak…wyszedły nawet przepysznie. To tak jak przy ostatnim bigosie…gotuję, warzę, i pstro…najskładnika nie ma…kto, mnie zna, wie że standard. Ta…ja i pamięć. Yhy…Tak też było w przypadku gołąbków, a że z wiekiem już pamięć nie ta, Arek zapomniał o najskładniku…i nie był to ryż ;) Więc, przyszedł czas na „gąbki” z kaszą.

Składniki

  • 1 młoda kapusta
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gołąbki z kaszą gryczaną

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy kilka minut krócej, niż zawarte jest to na ulotce. Ostudzamy. Mieszamy z mięsem, osączoną z zalewy, kukurydzą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Kapustę sparzamy, liście oddzielamy.

    Farsz układamy a brzegu każdego liścia, ciasno zawijając.



    Układamy w brytfance, zalewamy niewielką ilością bulionu. Pieczemy pod przykryciem 90 min. w 180°C.



    Podajemy z ulubionym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń