Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje dzisiejsze gołąbki przygotowałam trochę inaczej bo do farszu dodałam kaszę gryczaną oraz ryż. Farsz wyszedł bardzo smakowity , a gołąbki z tym farszem zasmakowały całej mojej rodzince.
miska, garnek, praska, patelnia,
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3508
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 237
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3508
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 237
Składniki
Kaszę gryczaną gotujemy według opisu na opakowaniu ,studzimy. Ryż ugotować ( nie rozgotować) z dodatkiem oleju , a następnie ostudzić. Główkę kapusty oczyszczamy z brzydkich liści, wycinamy głąb, wkładamy do garnka z gorącą wodą wycięciem do góry. Do wycięcia wlewamy 2 łyżki oleju i gotujemy na małym ogniu około 10 - 15 minut. Po tym czasie kapustę obracamy na drugą stronę i gotujemy jeszcze 10 minut, wymyjemy z wrzątku, po przestudzeniu ściągamy liście. Z liści odkrawamy białe zgrubiałe łyki. Mięso wkładamy do miski dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko ugotowany ryż i kaszę. Pieczarki obieramy, kroimy w pół plastry, podsmażamy na oleju razem z obraną , pokrojoną cebulą. Po podsmażeniu i wystudzeniu dodajemy do mięsa i mieszamy do połączenia składników. Na liściach kapusty układamy porcje farszu i zwijamy. Tak przygotowane gołąbki możemy zapiekać w piekarniku do miękkości i podawać z keczupem , albo poukładać w garnku podlać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 - 40 minut, po tym czasie odlać płyn powstały podczas gotowania , dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze około 15 - 20 minut. Mamy wtedy gołąbki w sosie .