Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i sosem grzybowym

Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i sosem grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3876

Dodano:

Odsłon: 8621

Gołąbki - danie wymagające poświęcenia czasu, ale za to jaki mamy pyszny efekt? :) A do tego sos zrobiony z własnoręcznie zerwanych prawdziwków... mój smak jesieni :))) Mój Mąż, niejadek kaszy gryczanej, gołąbki pochłaniał wielkimi kęsami. Dodatek majeranku w farszu sprawia, że danie jest jeszcze bardziej aromatyczne.

Składniki

  • 1 kg mięsa z łopatki
  • 2 woreczki kaszy gryczanej (200 g)
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, majeranek
  • główka białej kapusty
  • 1 szklanka rosołu
  • ulubiony sos grzybowy (u mnie prawdziwki, kurki, podgrzybki, śmietanka 30% i rosół)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso z łopatki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni podsmażamy cebulkę, a następnie dodajemy mięso. Dusimy ok 20 minut. Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

  2. Białą kapustę wkładamy do wrzącej wody na ok 5 minut (liście powinny zmięknąć tak, aby podczas odcinania ich od główki nie pokruszyły się). Podsmażone mięso z cebulką mieszamy z kaszą gryczaną, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, a następnie wyrabiamy ręką.

  3. Liście kapusty nadziewamy farszem i zawijamy jak krokiety - z tą różnicą, że dużo ciaśniej.

  4. Zawinięte gołąbki układamy ciasno w większym naczyniu, zalewamy 1 szklanką rosołu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut. Podajemy z sosem grzybowym.

  5. zdj

  6. zdj

  7. zdj

  8. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń