Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki - danie wymagające poświęcenia czasu, ale za to jaki mamy pyszny efekt? :) A do tego sos zrobiony z własnoręcznie zerwanych prawdziwków... mój smak jesieni :))) Mój Mąż, niejadek kaszy gryczanej, gołąbki pochłaniał wielkimi kęsami. Dodatek majeranku w farszu sprawia, że danie jest jeszcze bardziej aromatyczne.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 46
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 108
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10331
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 992
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 46
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 108
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10331
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 992
Składniki
Mięso z łopatki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni podsmażamy cebulkę, a następnie dodajemy mięso. Dusimy ok 20 minut. Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Białą kapustę wkładamy do wrzącej wody na ok 5 minut (liście powinny zmięknąć tak, aby podczas odcinania ich od główki nie pokruszyły się). Podsmażone mięso z cebulką mieszamy z kaszą gryczaną, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, a następnie wyrabiamy ręką.
Liście kapusty nadziewamy farszem i zawijamy jak krokiety - z tą różnicą, że dużo ciaśniej.
Zawinięte gołąbki układamy ciasno w większym naczyniu, zalewamy 1 szklanką rosołu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut. Podajemy z sosem grzybowym.
zdj
zdj
zdj
zdj