Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4251
Dodano: 03.09.2014
Odsłon: 9791
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Mięso z łopatki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni podsmażamy cebulkę, a następnie dodajemy mięso. Dusimy ok 20 minut. Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Białą kapustę wkładamy do wrzącej wody na ok 5 minut (liście powinny zmięknąć tak, aby podczas odcinania ich od główki nie pokruszyły się). Podsmażone mięso z cebulką mieszamy z kaszą gryczaną, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, a następnie wyrabiamy ręką.
Liście kapusty nadziewamy farszem i zawijamy jak krokiety - z tą różnicą, że dużo ciaśniej.
Zawinięte gołąbki układamy ciasno w większym naczyniu, zalewamy 1 szklanką rosołu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut. Podajemy z sosem grzybowym.
zdj
zdj
zdj
zdj
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 07 września 2014Zgłoś do usunięcia
Bardzo apetyczne :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

ggosienka68 03 września 2014Zgłoś do usunięcia
Gołąbki z kasza gryczaną są przepyszne :))4 Kto głosował? | Odpowiedz