Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś propozycja jednego z moich ulubionych dań, tym razem w wersji bez tłuszczu i bez zagęszczania sosu mąką oraz bez ryżu. Nie oznacza to jednak, że te gołąbki są niesmaczne - wręcz przeciwnie! Smakują bardzo ciekawie, a kurczak i pieczarki z otrębami owsianymi doprawione sporą ilością ziół są strzałem w dziesiątkę, jeśli chodzi o kompozycję smakową. Są naprawdę przepyszne i szybkie w przygotowaniu. Polecam, jeśli macie ochotę na gołąbki, ale z drugiej strony znudziły się Wam te klasyczne z ryżem. U mnie przyjęły się naprawdę dobrze, więc muszę zacząć robić większe porcje ;) to jedno z tych dań, które inni domownicy na bank będą Wam podbierać ;)
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3898
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19822
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2964
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4107
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3898
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19822
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2964
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4107
Składniki
Pierś z kurczaka mielimy w maszynce. Pieczarki kroimy w plasterki albo półplasterki (jeśli są większe) i podsmażamy na suchej, nieprzywierającej patelni, podlewając odrobinką wody. Smażymy dotąd, aż puszczą sok i sok odparuje. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na odrobince odtłuszczonego mleka. Pieczarki i cebulę przekładamy do miski. Pierś kurczaka mielimy w maszynce i dodajemy do ostudzonych pieczarek i cebuli. Dodajemy jajko, koperek, otręby, tymianek, sól, pieprz i ewentualnie eko-wegetę. Wyrabiamy na gładką, zwartą masę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Ze sparzonych liści kapusty ścinamy ostrym nożem gruby nerw biegnący przez środek. Nakładamy na liść porcję farszu i zawijamy gołąbki. Układamy ściśle w garnku. Zalewamy passatą pomidorową i w razie potrzeby dolewamy wodą tyle, by sos prawie przykrył nam gołąbki, tak żeby trochę wystawały. Dodajemy szczyptę soli, odrobinę pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 1h na malutkim ogniu z uchyloną pokrywką. Smacznego!!!!