Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z mięsem i pieczarkami są niezwykle miękkie, soczyste i pełne aromatu pieczonych warzyw i bulionu. Podawaj je z puree ziemniaczanym, świeżym pieczywem lub ulubionym sosem pomidorowym.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 208
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2719
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 873
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1625
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14360
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 208
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2719
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 873
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1625
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14360
Składniki
W misce połącz: mięso mielone, ryż, pieczarki z cebulą. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Wymieszaj na jednolitą masę.
Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu, najlepiej maksymalnie 2 łyżki, aby gołąbki z mięsem i pieczarkami dobrze się zwinęły. Zawiń boki liścia do środka i zroluj, tworząc gołąbka.
Układaj gołąbki ciasno w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie.
Całość zalej bulionem. Płyn powinien sięgać do ok. ¾ wysokości gołąbków. Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 1 godzinę pod przykryciem, następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 20-30 minut, aby wierzch lekko się zarumienił.
W dużym garnku zagotuj wodę. Wytnij głąb kapusty, włóż całą główkę do gotującej wody i parz ją około 10-15 minut. Kiedy liście zaczną mięknąć, delikatnie zdejmij je warstwami. Odetnij zgrubiałe części u nasady każdego liścia.
Ryż ugotuj i wystudź. Cebulę posiekaj drobno. Pieczarki pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła, podsmaż cebulę na złoto. Dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich woda.