Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne pieczone gołąbki, ulubione danie rodziny.
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 83
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 59
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 53
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 101
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19666
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 83
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 59
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 53
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 101
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19666
Składniki
Ryż gotujemy i studzimy, cebule i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy mięso, ryż, cebule, czosnek, oraz dodajemy 2 jajka, sól, pieprz, bazylie i oregano. Z kapusty wycinamy tak głąb, by liście łatwiej odchodziły, następnie na małym ogniu gotujemy ją, kolejno wyjmując sparzone listki. Po przestygnięciu ścinamy głąb, który jest na liściach, by łatwiej się zawijały, oraz nie łamały. Do każdego listka dajemy ok. łyżki przygotowanego farszu i zawijamy je, układając na formie do pieczenia z odrobiną oliwy, całość też lekko skrapiamy oliwą i pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ok. 45 – 60 minut, odwracając na drugą stronę tak po 30 minutach, by uzyskały złoto-brązowy kolor (można również piec je na patelni). W czasie pieczenia robimy sos pomidorowy czyli, rumienimy cebule na oleju wlewamy przecier pomidorowy i wodę, następnie dodajemy czosnek, sól pieprz, ulubione zioła, cukier i gotujemy na koniec zagęszczamy odrobina mąki z śmietaną. Upieczone gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, posypane tartym serem :)