Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3844
Dodano: 14.10.2008
Odsłon: 55183
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Ryż gotujemy i studzimy, cebule i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy mięso, ryż, cebule, czosnek, oraz dodajemy 2 jajka, sól, pieprz, bazylie i oregano. Z kapusty wycinamy tak głąb, by liście łatwiej odchodziły, następnie na małym ogniu gotujemy ją, kolejno wyjmując sparzone listki. Po przestygnięciu ścinamy głąb, który jest na liściach, by łatwiej się zawijały, oraz nie łamały. Do każdego listka dajemy ok. łyżki przygotowanego farszu i zawijamy je, układając na formie do pieczenia z odrobiną oliwy, całość też lekko skrapiamy oliwą i pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ok. 45 – 60 minut, odwracając na drugą stronę tak po 30 minutach, by uzyskały złoto-brązowy kolor (można również piec je na patelni). W czasie pieczenia robimy sos pomidorowy czyli, rumienimy cebule na oleju wlewamy przecier pomidorowy i wodę, następnie dodajemy czosnek, sól pieprz, ulubione zioła, cukier i gotujemy na koniec zagęszczamy odrobina mąki z śmietaną. Upieczone gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, posypane tartym serem :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

m_isia1 28 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
pychota:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 14 listopada 2008Zgłoś do usunięcia
No nawet niezle0 Kto głosował? | Odpowiedz