Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z piekarnika to pyszne i treściwe danie dla całej rodziny, które przygotujesz znacznie prościej niż klasyczną wersję gotowaną.
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 3427
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2892
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 322
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 3427
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2892
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 322
Składniki
W dużym garnku zagotuj wodę. Włóż do niej główkę kapusty i gotuj ją przez 3-5 minut, lub do momentu aż liście zaczną być giętkie i elastyczne. Zdejmij ok. 20 dużych liści z wierzchu.
Ryż ugotuj do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do miski włóż: oba rodzaje mięsa, ugotowany ryż, drobno posiekane cebulę i czosnek, jajko, poszatkowaną natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Bierz po jednym liściu i ostrym nożem wytnij twardy rdzeń, na kształt litery „V”. Bierz po garści farszu mięsnego i formuj lekko podłużne kotlety. Kładź po jednym na środku liścia i zawiń go wokół mięsa. Odkładaj na bok.
Przygotuj sos. W garnku rozpuść masło i dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż całość przez 4-5 minut, do zeszklenia. Następnie dołóż drobno posiekany czosnek i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 sekund.
Do garnka dodaj pomidory, passatę, sól i pieprz, cukier i ocet. Gotuj całość przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa się rozpadną.
Złóż danie. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wylej do niego połowę sosu pomidorowego.
Gołąbki układaj ciasno w naczyniu, łączeniem do dołu. Wierzch polej pozostałym sosem i przykryj gołąbki ciasno folią aluminiową.
Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 60-90 minut, do gotowości kapusty i mięsa.
Gołąbki z piekarnika podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.