Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe gołąbki z ryżem i mięsem mielonym
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8189
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1179
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9955
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4554
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 588
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8189
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1179
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9955
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4554
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 588
Składniki
Ryz gotuje w osolonej wodzie do miękkości mieszam od czasu do czasu by nie przywarł do dna garnka i scedzam na sitku przelewam zimna woda i odstawiam by ostyg.
Z kapusty wyciąć głąba nie uszkadzając liści i włożyć do dużego garnka wlać 4 litry wody wsypać łyżkę soli oraz półtorej łyżki i sparzyć liście. Każdy sparzony liść wyciągać z wody .
Do ostudzonego ryżu dodaje mięso mielone sól ,pieprz czosnek i przyprawy dokładnie lancze rękoma .
Z każdego liścia kapusty odcinam nożem twardą część od kapusty, nakładać solidną łyżkę farszu na mniejsze listki wiadomo mniej farszu i zwijać dość ciasno liść kapusty z farszem .
Naczynie żaroodporne smaruje i układam gołąbki podlewam wodą poł szkl by sie nie przypaliły i przykrywa druga częścią naczynia lub folia aluminiową. Gotowe gołąbki wstawiam do zimnego piekarnika ,naczynie wtedy nie pęknie z różnicy temperatur piekę ok 2 godzin w 200 stopniach. Gołąbki ,podaje gorące z sosem pomidorowym ale odgrzewane są pyszne nadmie można mrozić Po dokładne wykonanie zapraszam na film