Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe gołąbki z ryżem i mięsem mielonym
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 103
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4203
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8678
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 103
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4203
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8678
Składniki
Ryz gotuje w osolonej wodzie do miękkości mieszam od czasu do czasu by nie przywarł do dna garnka i scedzam na sitku przelewam zimna woda i odstawiam by ostyg.
Z kapusty wyciąć głąba nie uszkadzając liści i włożyć do dużego garnka wlać 4 litry wody wsypać łyżkę soli oraz półtorej łyżki i sparzyć liście. Każdy sparzony liść wyciągać z wody .
Do ostudzonego ryżu dodaje mięso mielone sól ,pieprz czosnek i przyprawy dokładnie lancze rękoma .
Z każdego liścia kapusty odcinam nożem twardą część od kapusty, nakładać solidną łyżkę farszu na mniejsze listki wiadomo mniej farszu i zwijać dość ciasno liść kapusty z farszem .
Naczynie żaroodporne smaruje i układam gołąbki podlewam wodą poł szkl by sie nie przypaliły i przykrywa druga częścią naczynia lub folia aluminiową. Gotowe gołąbki wstawiam do zimnego piekarnika ,naczynie wtedy nie pęknie z różnicy temperatur piekę ok 2 godzin w 200 stopniach. Gołąbki ,podaje gorące z sosem pomidorowym ale odgrzewane są pyszne nadmie można mrozić Po dokładne wykonanie zapraszam na film