Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To smaczny, tradycyjny polski obiad. Gołąbki, bo o nich mowa, najlepiej smakują mi mocno podsmażone na patelni, a potem przypieczone w piekarniku.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 52
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 81
To ciasto bezowe to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatna beza, l...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 1406
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 52
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 81
To ciasto bezowe to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatna beza, l...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 1406
Składniki
Mięso przełożyć do większej miski.
Ryż ugotować, ostudzić, przełożyć do miski z mięsem.
Cebule drobno posiekać, pieczarki pokroić, na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzić i dodać do mięsa.
Mięsną masę wyrobić, doprawiając do smaku – solą, pieprzem, suszonym majerankiem, przyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz maggi.
Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa (wcześniej formując z niej podłużne kotlety).
Gołąbki zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana.
Zawinięte gołąbki obsmażyć na rozgrzanej patelni z dwóch stron.
Dno blaszki lub naczynia żaroodpornego wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Po czym układać w niej gołąbki. Gołąbki zalać bulionem. Przykryć pozostałymi liśćmi kapusty i włożyć do nagrzanego do 180st piekarnika na około godzinę (młoda kapusta będzie szybciej miękka, niż stara), aż kapusta będzie miękka.
Gołąbki podawać od razu po przygotowaniu. Można podać je z ziemniakami z wody, choć ja wolę same.