Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z serem w sosie paprykowym

Gołąbki z serem w sosie paprykowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 831 Ocena: 8782

Dodano:

Odsłon: 676

Czy jedliście już kiedyś gołąbki z serem w tak aromatycznym sosie paprykowym, najwyższa pora.Polecam.

Składniki

  • 1 główka kapusty
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 torebka ryżu
  • 4 papryki czerwone
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • Jajko
  • 1 marchew
  • 15 dag sera żółtego
  • 1 łyżeczka Vegety
  • Szczypta czosnku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 6 listków Bazyli
  • ½ łyżeczki octu
  • Trochę cukru
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • Sól
  • Pieprz
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gołąbki z serem w sosie paprykowym

Przygotowanie

  1. 1. Kapustę myjemy i parzymy gotując w gorącej wodzie.
    2. Ryz gotujemy w osolonej wodzie.
    3. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew oraz starty żółty ser. Na koniec łączymy z ugotowanym ryżem i dokładanie mieszamy.

  2. 4. Gotowy farsz nakładamy na każdy liść kapusty, zawijam i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wodą i posypujemy Vegetą. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180°C.

  3. 5. W tym czasie robimy sos. Obieramy cebulę, drobno kroimy i przekładamy do garnka.
    6. Dodajemy pokrojone drobno papryki oraz pomidory, solimy, zalewamy woda i gotujemy 30 minut.
    7. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz, czosnek, Vegetę, ocet, cukier, majeranek i liście Bazyli, gotujemy 5 minut. Studzimy i blendujemy
    8. Sos ponownie przelewamy do garnka, zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąka i chwilkę gotujemy.
    9. Gotowym sosem polewamy gołąbki.

  4. 10. Danie gotowe.
    11. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkiSmakPasji 16 sierpnia Masz super przepisy ,widac ile pracy w to wkladasz!Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 sierpnia Powiem tak: Jedliśmy już gołąbki w 100 wersjach, tak będzie 101 ;)
Pysznie się zapowiada, ten roztopiony ser i sos, miodzio :D
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń