Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjne gołąbki z ziemniakami zainspirowany "Kuchennymi rewolucjami" w Jaśle. Kuchnia regionalna z Podkarpacia zaprasza.
Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju aż uzyskamy piękny, złoty kolor. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce, podobnie jak na placki ziemniaczane. Zbieramy masę w pieluszkę tetrową lub gazę i mocno odciskamy nadmiar wody. Mieszamy surowe ziemniaki z cebulą i jajkiem. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Podsypujemy 3 łyżkami kaszy manny.
Kapustę gotujemy w całości w osolonej wodzie. Przed gotowaniem wycinamy głąb. Stopniowo obieramy ugotowane liście kapusty. Zawijamy w nich farsz ziemniaczany i układamy w brytfance.
Na dnie brytfanki warto ułożyć kilka nieugotowanych pierwszych liści z kapusty by gołąbki się nie przypaliły od spodu. Gołąbkom wystarczy już tylko około 30 minut duszenia w przygotowanym sosie. Sosy do duszenia stosujcie wedle uznania.
Przepis został odrobinę zmodyfikowany ale gdy, mam taką nadzieję, odezwie się ktoś z Jasła lub okolic zrobimy wersję jak najbliższą oryginałowi.
Widoczny na zdjęciach sos śmietanowy w pełnej krasie na naszym blogu kliknij link pod wpisem.
Warto sos zrobić bo idealnie pasuje do gołąbków z ziemniakami.
Kuchnia japońska. Bulion dashi, przyrządzony z wodorostów i suszonej ryby, na...
Odsłon: 5473
Gołąbki z farszem mięsno ryżowym, podane z ziemniakami i polane sosem pomidor...
Odsłon: 976
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 26
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 26
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 26
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 26
Składniki
Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju aż uzyskamy piękny, złoty kolor. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce, podobnie jak na placki ziemniaczane. Zbieramy masę w pieluszkę tetrową lub gazę i mocno odciskamy nadmiar wody. Mieszamy surowe ziemniaki z cebulą i jajkiem. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Podsypujemy 3 łyżkami kaszy manny.
Kapustę gotujemy w całości w osolonej wodzie. Przed gotowaniem wycinamy głąb. Stopniowo obieramy ugotowane liście kapusty. Zawijamy w nich farsz ziemniaczany i układamy w brytfance.
Na dnie brytfanki warto ułożyć kilka nieugotowanych pierwszych liści z kapusty by gołąbki się nie przypaliły od spodu. Gołąbkom wystarczy już tylko około 30 minut duszenia w przygotowanym sosie. Sosy do duszenia stosujcie wedle uznania.
Przepis został odrobinę zmodyfikowany ale gdy, mam taką nadzieję, odezwie się ktoś z Jasła lub okolic zrobimy wersję jak najbliższą oryginałowi. Widoczny na zdjęciach sos śmietanowy w pełnej krasie na naszym blogu kliknij link pod wpisem. Warto sos zrobić bo idealnie pasuje do gołąbków z ziemniakami.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierogi z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim według Ewy Wachowicz
Dania główne
Soczysta karkówka z grilla
Dania główne
Siekane kotleciki drobiowe
Dania główne
Ślimaczki z młodej kapusty
Pierogi z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim według Ewy Wachowicz
Pierogi z farszem z ziemniaków, wędzonego twarogu, żurawiny oraz pesto z czos...
Odsłon: 172
Soczysta karkówka z grilla
Soczysta karkówka z grilla jest marzeniem każdego organizującego rodzinne bar...
Odsłon: 246