Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z ziemniakami

Gołąbki z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 989

Dodano:

Odsłon: 8437

Bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Nadzienie z ziemniaków z aromatycznym boczkiem lub wędzoną kiełbasą jest tak pyszne, że nawet samo w sobie mogłoby stanowić osobną potrawę. Jeśli jednak zrezygnujemy z mięsnych dodatków, będziemy mieć na talerzu w pełni wegetariańskie danie. Takie gołąbki można również zapiec w piekarniku lub po uduszeniu obsmażyć na maśle. Paluszki lizać!

Składniki

  • 1 główka kapusty (ok 1,5kg)
  • 1kg ziemniaków
  • 200g wędzonego boczku lub kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta majeranku
  • gałka muszkatołowa
  • 3 marchewki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Sól morska
  • Pieprz czarny
  • do podania: kwaśna śmietana, koperek
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę obgotować kilka minut, zdejmując kolejno liście. Z liści ściąć gruby nerw.
    Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę.
    Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę.
    Na oleju zrumienić boczek, dodać cebulę i smażyć, aż cebula się zeszkli, wymieszać z ziemniakami, doprawić do smaku tartą gałką, majerankiem, pieprzem.

  2. Na każdy liść kapusty nakładać ziemniaczane nadzienie, zwijać gołąbki.
    Marchew pokroić w talarki. Na dno garnka włożyć jeden liść kapusty, na nim układać gołąbki, przekładając warstwy marchwią oraz wkładając między gołąbki liście laurowe i ziele angielskie.
    Zalać gorącym bulionem, ewentualnie doprawić do smaku. Zagotować i dusić na małym ogniu ok. 40 minut, aż kapusta będzie miękka. Gołąbki podawać z kwaśną śmietaną, posypane koperkiem.
    Gołąbki również można zapiec w piekarniku: ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i zapiekać przez ok. godzinę.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń