Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Goleń wołowa na kości - niesamowicie aromatyczne mięso, które rozpływa się w ustach. Dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze zachowuje pełnie smaku i wilgotność.
Patelnia do piekarnika
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2006
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1694
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2006
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1694
Składniki
Do gotowania tego dania najlepiej użyć patelni, którą można wstawić do piekarnika. Jeśli takiej nie macie to po usmażeniu musicie przełożyć warzywa i mięso do naczynia żaroodpornego. Goleń oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli naokoło goleni jest błona, należy przeciąć ją w kilku miejscach, aby mięso po upieczeniu nie było zbyt mocno ściśnięte. Goleń smażymy na maśle klarowanym z obu stron, aż do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni. Warzywa obieramy i kroimy - cukinię w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy warzywa, aż zmiękną. Dodajemy krojone pomidory oraz wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę razem smażymy.
Na warzywach układamy golenie. Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy w 140 stopniach przez 2,5 godziny.
Po upieczeniu dzielimy golenie na porcje - jest tam na prawdę dużo mięsa. W kościach jest szpik, którym można posmarować grzanki - warto spróbować tego specjału.