Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34153
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1354
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113596
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34153
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1354
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113596
Składniki
Zrobiłem marynatę: oliwę wymieszałem z octem winnym, zmiażdżonym czosnkiem, lubczykiem i pieprzem , dodałem troszkę miodu . Natarłem mięso i wstawiłem do lodówki na 3 godz. / wskazane na całą noc / , u mnie krótko ,bo pomysł powstał znienacka. Warzywa obrałem , pokroiłem w plasterki. Cebulę lekko zrumieniłem , wymieszałem z jarzynami, posoliłem, oprószyłem pieprzem. Dodałem pokrojone w cząstki pomidory suszone i pomidor malinowy. Naczynie żaroodporne ze szczelną pokrywą wyłożyłem warzywami, podlałem wodą tak, aby były niemal przykryte. Część wody wyparuje, a resztę „wciągnie” potrawa. Położyłem na tym golonki, lekko je posoliłem, powtykałem w mięso i jarzyny liście laurowe i gałązki rozmarynu. Oczywiście można użyć dowolnie wybranych przypraw. Piekłem w 150 stopniach jakieś 1,5 godziny, potem wyjąłem , sprawdziłem stan miękkości i słoności goloneczek, ( w razie potrzeby podlać wodą, zwiększyć temperaturę do 200 stopni ) Dopiekłem już bez pokrywy, żeby się zrobiły rumiane.