Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonka to kaloryczna potrawa, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na mały grzeszek. Golonka pieczona w kapuście kiszonej to super jedzonko zwłaszcza zimą. Po za tym to zdecydowanie nasza polska kuchnia.
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 87
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 52
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 89
Kawowa panna cotta to elegancki deser, który fantastycznie łączy w sobie krem...
Odsłon: 43
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 240
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 87
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 52
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 89
Kawowa panna cotta to elegancki deser, który fantastycznie łączy w sobie krem...
Odsłon: 43
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 240
Składniki
Golonki dokładnie umyć i usunąć ewentualne resztki sierści. Włożyć je do garnka ( ja użyłam szybkowaru ), zalać zimną wodą i dodać liść laurowy, ziele, pieprz oraz obraną marchew i pietruszkę a także cebulę. Gotować golonki prawie do miękkości. W drugim garnku ugotować kapustę i odcedzić. Gdy kapusta będzie odcedzona na patelni roztopić smalec i dodać go do kapusty po czym doprawić ją do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym oraz cukrem. Golonki po ugotowaniu wyjąć z garnka a następnie usunąć kości. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno ułożyć część kapusty, na kapustę położyć golonki i oprószyć je papryką. Dookoła golonek wyłożyć resztę kapusty i wszystko zalać 1 szklanką wywaru z gotowania golonek. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika bez przykrycia nastawionego na temperaturę 180 stopni i zapiekać 40 minut. Podawać na gorąco.