Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonka to kaloryczna potrawa, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na mały grzeszek. Golonka pieczona w kapuście kiszonej to super jedzonko zwłaszcza zimą. Po za tym to zdecydowanie nasza polska kuchnia.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 879
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 801
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 271
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 879
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 801
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 271
Składniki
Golonki dokładnie umyć i usunąć ewentualne resztki sierści. Włożyć je do garnka ( ja użyłam szybkowaru ), zalać zimną wodą i dodać liść laurowy, ziele, pieprz oraz obraną marchew i pietruszkę a także cebulę. Gotować golonki prawie do miękkości. W drugim garnku ugotować kapustę i odcedzić. Gdy kapusta będzie odcedzona na patelni roztopić smalec i dodać go do kapusty po czym doprawić ją do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym oraz cukrem. Golonki po ugotowaniu wyjąć z garnka a następnie usunąć kości. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno ułożyć część kapusty, na kapustę położyć golonki i oprószyć je papryką. Dookoła golonek wyłożyć resztę kapusty i wszystko zalać 1 szklanką wywaru z gotowania golonek. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika bez przykrycia nastawionego na temperaturę 180 stopni i zapiekać 40 minut. Podawać na gorąco.