Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonka pieczona w piwie

Golonka pieczona w piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 504

Pyszna golonka dla osób lubiących dobrze zjeść.

Składniki

  • golonki wieprzowe 4 szt
  • przyprawa do mięsa 1 łyżka
  • czosnek mała główka
  • olej 4 łyżki
  • ostra papryka mielona 0,5 łyżeczki
  • Pieprz prawdziwy mielony 0,5 łyżeczki
  • majeranek ! łyżka
  • kminek 1łyżeczka
  • musztarda pikantna 3 łyżeczki
  • przyprawa maggi 2 łyżki
  • szklanka mocnego piwa
  • sól do smaku
  • Sól 2 łyżki na solankę
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Golonka pieczona w piwie

Przygotowanie

  1. Golonki zalewam zimną woda by były przykryte dodaję 2 łyżki soli i odstawiam w solance na noc.

  2. Kolejnego dnia wyjmuję golonki z solanki i gotuję prawie do miękkości bez soli ,Ugotowane golonki wyjmuję i czekam aż troszkę ostygną i nacinam na nich wzór kratki by przyprawy dobrze weszły w mięso i zajmuję sie robieniem marynaty .

  3. Składniki na marynatę umieszczam w misce daję olej przyprawy ,starty czosnek i maggi i musztardę dokładnie mieszam ,gotowa marynatą smaruje każdą golonkę z osobna i układam w naczyniu żaroodporny .

  4. Gotowe golonki posmarowane marynatą podlewam w naczyniu mocnym gorzkim piwem nie smakowym i piekę około 2 godziny do miękkości mięsa ,każdy piekarnik piecze inaczej ,ja podaję z ziemniakami ale można z ryżem i kaszami życzę smacznego .Po dokładne wykonanie zapraszam na film .

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń