Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonki w piwnej kapuście

Golonki w piwnej kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48534

Dodano:

Odsłon: 5078

Dzieło rodzinne,w którym palce maczała moja mama, siostra, szwagier i... ja. Smaczne, aromatyczne i sycące danie, w sam raz na zimowe dni.

Składniki

  • golonki przednie 7 sztuk
  • ziarna czarnego pieprzu 6 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 4 sztuki
  • przyprawa do wieprzowiny, sól
  • jabłka 4 sztuki
  • piwo jasne pasteryzowane 300 ml
  • kapusta kiszona 1 kg
  • cebula 4 sztuki
  • smalec 1 łyżka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Golonki myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Mięso doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu około 1.5 godziny.
    Po tym czasie mięso wyjmujemy z wywaru i lekko studzimy. Chłodne golonki delikatnie solimy, dość obficie posypujemy przyprawą do wieprzowiny.
    Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Jeżeli mamy ochotę ćwiartki możemy jeszcze
    przekroić na połowę, czyli generalnie będziemy mieli ósemki :)


    Na blaszkę z wyposażenia piekarnika wrzucamy łyżkę smalcu, blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aby smalec się rozpuścił.
    Kapustę kiszoną siekamy nożem, żeby nie wiła się nam w czasie jedzenia :), następnie mieszamy z połową pokrojonej cebuli. Taką mieszankę układamy na blaszce.
    Wlewamy szklankę piwa i szklanką wywaru spod golonek. Na kapuście układamy przyprawione golonki.

  2. Blaszkę wkładamy do piekarnika o temperaturze 180- 200 stopni
    i pieczemy 1 godzinę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia, dolewamy jeszcze odrobinę piwa i wywaru, jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy resztę cebuli i między
    golonkami układamy cząstki jabłek. Upieczone mięso z kapustą podajemy w towarzystwie gotowanych ziemniaczków lub frytek.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 06 stycznia 2016 Golonka i w dodatku w piwie, to super jedzonko dla mojego męża :) do wykonania ;) Odpowiedzi: 1 ▼

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 05 stycznia 2016 Pycha też robiłam ale bez piwa następnym razem zrobię z piwem.
POLECAM
Odpowiedzi: 1 ▼

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 05 stycznia 2016 Ale pyszności,a mój mąż "niemalże"lizał monitor jak mu pokazałam -)
Odpowiedzi: 1 ▼

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 04 stycznia 2016 Ależ smakowicie przyrządzone golonki! Coś dla mojego męża ;) Pychoty! :)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń