Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda kapusta w różnych wersjach gości u nas często. Dziś przepis na młodą kapustę gotowaną do obiadu. Idealna jako dodatek do schabowego i młodych ziemniaków, albo jeszcze prościej - do jajka sadzonego z ziemniakami z koperkiem. Pyszna. A można ją też zjeść po prostu samą, albo z pieczywem. Ja zwykle robię jej sporo, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza, gdy wszystkie smaki się "przegryzą".
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35681
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1200
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35681
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1200
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
        
        Składniki
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, dzielimy na ćwiartki i szatkujemy. Wrzucamy do dużego garnka. Solimy po wierzchu i zalewamy wodą, ok 1,5 litra. Woda nie ma przykrywać kapusty. Jak kapusta zmięknie, to sporo opadnie. Zagotowujemy
Kapusta się gotuje, a w tym czasie boczek kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni. Gdy z boczku wytopi się już tłuszcz to dorzucamy do niego drobno pokrojoną cebulę. Smażymy razem do zeszklenia cebuli
Gotującą się kapustę mieszamy od czasu do czasu, Po ok 15-20 minutach gotowania wrzucamy do niej boczek z cebulą, mieszamy i chwilę jeszcze razem gotujemy
Następnie do kapusty dodajemy przecier i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Zagotowujemy
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem
Najlepiej smakuje na drugi dzień
Podajemy ją solo, z pieczywem, z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym albo schabowym