Do góry

Dania główne Przepis na:

Gotowana młoda kapusta do obiadu

Gotowana młoda kapusta do obiadu

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 3124

Dodano:

Odsłon: 6136

Doskonała do schabowego, mielonego albo i solo, czy tylko z dodatkiem pieczywa.

Składniki

  • duża główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 g boczku
  • 1 cebula
  • sól pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gotowana młoda kapusta do obiadu

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki i szatkujemy

  2. Kapustę wkładamy do garnka i delikatnie solimy poszczególne partie kapusty. Na koniec zalewamy wodą. Ja wlałam ok 1, 5 litra, ale surowa poszatkowana kapusta wypełniła mi cały ok 4 litrowy garnek. Woda nie ma zakryć kapusty, bo gdy kapusta zmięknie pod wpływem ciepła znacznie zmniejszy się jej objętość

  3. Kapustę gotujemy ok 30 minut, a tym czasie przygotowujemy boczek: kroimy go w kostkę i wytapiamy na patelni. Dodajemy posiekaną drobno cebulę i podsmażamy razem z boczkiem do zeszklenia

  4. Boczek dodajemy do kapusty. Pod koniec gotowania dodajemy też przecier i dokładnie mieszamy. Dosalamy i doprawiamy pieprzem

  5. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek

  6. Kapustę podajemy jako dodatek do drugiego dania bądź solo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń