Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Greckie souvlaki możesz przygotować w domowych warunkach z pomocą patelni grillowej i piekarnika. Zobacz ten prosty przepis na aromatyczne danie!
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 742
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424870
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10669
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336945
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 742
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424870
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10669
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336945
Składniki
Zacznij od przygotowania marynaty. Połącz oliwę z oliwek wraz z sokiem z cytryny, papryką słodką, tymiankiem, kolendrą, chilli, solą i pieprzem. Czosnek obierz, rozgnieć i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Pokrój drobno świeżą miętę. Dodaj do pozostałych składników marynaty. Dokładnie wymieszaj, aby konsystencja była gładka.
Teraz przygotuj mięso. Karkówkę lub łopatkę umyj pod bieżącą wodą, osusz, a następnie pokrój w grube plastry, a następnie podziel na mniejsze kawałki.
Umieść mięso w większej misce, wlej marynatę i pomieszaj. Zakryj folią aluminiową. Włóż do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie przygotuj patyczki do szaszłyków. Zanurz je w wodzie, a po osuszeniu nadziewaj kawałki mięsa wieprzowego. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem lub funkcją grill (jeśli masz). Rozgrzej patelnię grillową z odrobiną tłuszczu.
Obsmaż mięso na patyczkach z każdej strony po około 3-4 minuty. Następnie przełóż do piekarnika i grilluj około 15 minut. Pamiętaj o tym, aby w trakcie obrócić mięso na drugą stronę. Tak przygotowane souvlaki możesz podawać z sosem czosnkowym lub tzatziki. Dobrze smakują z pieczonymi batatami lub krążkami z ziemniaków.
Pamiętaj że souvlaki możesz również przygotować na tradycyjnym grillu.