Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Greckie souvlaki możesz przygotować w domowych warunkach z pomocą patelni grillowej i piekarnika. Zobacz ten prosty przepis na aromatyczne danie!
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 315
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25674
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 315
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25674
Składniki
Zacznij od przygotowania marynaty. Połącz oliwę z oliwek wraz z sokiem z cytryny, papryką słodką, tymiankiem, kolendrą, chilli, solą i pieprzem. Czosnek obierz, rozgnieć i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Pokrój drobno świeżą miętę. Dodaj do pozostałych składników marynaty. Dokładnie wymieszaj, aby konsystencja była gładka.
Teraz przygotuj mięso. Karkówkę lub łopatkę umyj pod bieżącą wodą, osusz, a następnie pokrój w grube plastry, a następnie podziel na mniejsze kawałki.
Umieść mięso w większej misce, wlej marynatę i pomieszaj. Zakryj folią aluminiową. Włóż do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie przygotuj patyczki do szaszłyków. Zanurz je w wodzie, a po osuszeniu nadziewaj kawałki mięsa wieprzowego. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem lub funkcją grill (jeśli masz). Rozgrzej patelnię grillową z odrobiną tłuszczu.
Obsmaż mięso na patyczkach z każdej strony po około 3-4 minuty. Następnie przełóż do piekarnika i grilluj około 15 minut. Pamiętaj o tym, aby w trakcie obrócić mięso na drugą stronę. Tak przygotowane souvlaki możesz podawać z sosem czosnkowym lub tzatziki. Dobrze smakują z pieczonymi batatami lub krążkami z ziemniaków.
Pamiętaj że souvlaki możesz również przygotować na tradycyjnym grillu.