Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zielone curry na ryżu z indykiem i warzywami - piekielnie ostre!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9787
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4504
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9787
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4504
Składniki
Wodę zagotowuję. Wrzucam przyprawy, olej i ryż. Mieszam i przykrywam, pozostawiając na średnim ogniu. Gotuję do pochłonięcia przez ziarna płynu /około 15-20 minut/. Odstawiam na bok.
Olej rozgrzewam na patelni. Wrzucam na patelni mięso mielone, przyprawiam solą i pieprzem, podsmażam około 10-15 minut na niewielkim ogniu. Dodaję trochę wody i dorzucam rozmrożone wcześniej brokuły. Po około 5 minutach dodaję bambusa /w razie potrzeby dolewam więcej wody/. Szparagi obieram i myję, wrzucam na durszlak. Pastę curry rozrabiam ze śmietaną. Wlewam trochę wody z duszenia mięsa i rozrabiam. Dorzucam szparagi na patelnię, duszę chwilę. Zalewam wszystko śmietaną z curry i mieszam intensywnie, aż wszystko pokryje się sosem. Duszę, dolewając wody /robię to na wyczucie - nie lubię zbyt rozrzedzonego sosu; można też dolewać mleka lub śmietany- wtedy sos będzie złagodzony i bardziej kremisty/. Na sam koniec dodaję ryż. Mieszam energicznie do dokładnego połączenia. Duszę chwilę, żeby smaki przeszły. Nakładam i ozdabiam śmietaną i kiełkami.