Do góry

Dania główne Przepis na:

green curry

green curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2663

Dodano:

Odsłon: 837

zielone curry na ryżu z indykiem i warzywami - piekielnie ostre!

Składniki

  • 200 g ryżu
  • 450 ml wrzątku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka przypraw curry
  • 500 g chudego mięsa indyczego
  • 2 łyżki gotowej pasty zielone curry
  • 200 ml śmietany 18% /lub mleka kokosowego/
  • mały pęczek szapragów /użyłam zielonych, cienkich/
  • kilka różyczek brokuła /miałam pod ręką mrożony/
  • około 100-120 g pędów bambusa /po odsączeniu z zalewy/
  • śmietana i kiełki groszku do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
green curry

Przygotowanie

  1. Wodę zagotowuję. Wrzucam przyprawy, olej i ryż. Mieszam i przykrywam, pozostawiając na średnim ogniu. Gotuję do pochłonięcia przez ziarna płynu /około 15-20 minut/. Odstawiam na bok.

  2. Olej rozgrzewam na patelni. Wrzucam na patelni mięso mielone, przyprawiam solą i pieprzem, podsmażam około 10-15 minut na niewielkim ogniu. Dodaję trochę wody i dorzucam rozmrożone wcześniej brokuły. Po około 5 minutach dodaję bambusa /w razie potrzeby dolewam więcej wody/. Szparagi obieram i myję, wrzucam na durszlak. Pastę curry rozrabiam ze śmietaną. Wlewam trochę wody z duszenia mięsa i rozrabiam. Dorzucam szparagi na patelnię, duszę chwilę. Zalewam wszystko śmietaną z curry i mieszam intensywnie, aż wszystko pokryje się sosem. Duszę, dolewając wody /robię to na wyczucie - nie lubię zbyt rozrzedzonego sosu; można też dolewać mleka lub śmietany- wtedy sos będzie złagodzony i bardziej kremisty/. Na sam koniec dodaję ryż. Mieszam energicznie do dokładnego połączenia. Duszę chwilę, żeby smaki przeszły. Nakładam i ozdabiam śmietaną i kiełkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń