Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zielone curry na ryżu z indykiem i warzywami - piekielnie ostre!
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1916
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3873
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3661
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 462
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1916
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3873
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3661
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 462
Składniki
Wodę zagotowuję. Wrzucam przyprawy, olej i ryż. Mieszam i przykrywam, pozostawiając na średnim ogniu. Gotuję do pochłonięcia przez ziarna płynu /około 15-20 minut/. Odstawiam na bok.
Olej rozgrzewam na patelni. Wrzucam na patelni mięso mielone, przyprawiam solą i pieprzem, podsmażam około 10-15 minut na niewielkim ogniu. Dodaję trochę wody i dorzucam rozmrożone wcześniej brokuły. Po około 5 minutach dodaję bambusa /w razie potrzeby dolewam więcej wody/. Szparagi obieram i myję, wrzucam na durszlak. Pastę curry rozrabiam ze śmietaną. Wlewam trochę wody z duszenia mięsa i rozrabiam. Dorzucam szparagi na patelnię, duszę chwilę. Zalewam wszystko śmietaną z curry i mieszam intensywnie, aż wszystko pokryje się sosem. Duszę, dolewając wody /robię to na wyczucie - nie lubię zbyt rozrzedzonego sosu; można też dolewać mleka lub śmietany- wtedy sos będzie złagodzony i bardziej kremisty/. Na sam koniec dodaję ryż. Mieszam energicznie do dokładnego połączenia. Duszę chwilę, żeby smaki przeszły. Nakładam i ozdabiam śmietaną i kiełkami.