Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zielone curry na ryżu z indykiem i warzywami - piekielnie ostre!
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 121
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 195
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 121
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 195
Składniki
Wodę zagotowuję. Wrzucam przyprawy, olej i ryż. Mieszam i przykrywam, pozostawiając na średnim ogniu. Gotuję do pochłonięcia przez ziarna płynu /około 15-20 minut/. Odstawiam na bok.
Olej rozgrzewam na patelni. Wrzucam na patelni mięso mielone, przyprawiam solą i pieprzem, podsmażam około 10-15 minut na niewielkim ogniu. Dodaję trochę wody i dorzucam rozmrożone wcześniej brokuły. Po około 5 minutach dodaję bambusa /w razie potrzeby dolewam więcej wody/. Szparagi obieram i myję, wrzucam na durszlak. Pastę curry rozrabiam ze śmietaną. Wlewam trochę wody z duszenia mięsa i rozrabiam. Dorzucam szparagi na patelnię, duszę chwilę. Zalewam wszystko śmietaną z curry i mieszam intensywnie, aż wszystko pokryje się sosem. Duszę, dolewając wody /robię to na wyczucie - nie lubię zbyt rozrzedzonego sosu; można też dolewać mleka lub śmietany- wtedy sos będzie złagodzony i bardziej kremisty/. Na sam koniec dodaję ryż. Mieszam energicznie do dokładnego połączenia. Duszę chwilę, żeby smaki przeszły. Nakładam i ozdabiam śmietaną i kiełkami.