Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na grillowaną łopatkę wieprzową w marynacie musztardowo-miodowej. Łopatka jest mięciutka; dzięki marynacie czuć w niej lekką ostrość musztardy balansowaną słodyczą miodu – a wszystko to osnute aromatem dymu. Trochę w niej tłuszczyku, owszem, więc nie jest to raczej wybór dla osób preferujących chude mięso – ale ile w niej smaku!
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Składniki
Mięso dokładnie umyj, osusz i oczyść ze skóry. Pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
Do miski w której będziesz marynować mięso dodaj oliwę z oliwek, miód, musztardę dijon i sok z cytryny. Przeciśnij czosnek przez praskę i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, rozmarynem i tymiankiem. Składniki wymieszaj na gładką masę.
Dodaj mięso do marynaty. Upewnij się, że płyn całkowicie przykrywa wieprzowinę. Miskę z mięsem szczelnie owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Marynowane mięso grilluj po 7 - 10 minut z każdej strony. Mięso będzie gotowe, kiedy soki z niego wypływające będą czyste. Podawaj z ulubionymi dodatkami do grilla.
Smacznego!