Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na grillowaną łopatkę wieprzową w marynacie musztardowo-miodowej. Łopatka jest mięciutka; dzięki marynacie czuć w niej lekką ostrość musztardy balansowaną słodyczą miodu – a wszystko to osnute aromatem dymu. Trochę w niej tłuszczyku, owszem, więc nie jest to raczej wybór dla osób preferujących chude mięso – ale ile w niej smaku!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 736
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1897
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 421
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 736
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1897
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 421
Składniki
Mięso dokładnie umyj, osusz i oczyść ze skóry. Pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
Do miski w której będziesz marynować mięso dodaj oliwę z oliwek, miód, musztardę dijon i sok z cytryny. Przeciśnij czosnek przez praskę i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, rozmarynem i tymiankiem. Składniki wymieszaj na gładką masę.
Dodaj mięso do marynaty. Upewnij się, że płyn całkowicie przykrywa wieprzowinę. Miskę z mięsem szczelnie owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Marynowane mięso grilluj po 7 - 10 minut z każdej strony. Mięso będzie gotowe, kiedy soki z niego wypływające będą czyste. Podawaj z ulubionymi dodatkami do grilla.
Smacznego!