Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowana pierś w czerwonym winie

Grillowana pierś w czerwonym winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 902 Ocena: 18822

Dodano:

Odsłon: 327

Majowe grillowanie czas zacząć. Cudownie soczyste mięso o posmaku winno miodowym, polecam.

Składniki

  • pierś kurczaka 350-400 g
  • czerwone wino wytrawne ok. 200 ml
  • owoce jałowca 1 łyżka
  • 1 liść laurowy
  • miód prawdziwy 1 łyżka
  • papryka słodka 1/2 łyżki
  • sól, pieprz czerwony
  • rukola
  • cukinia ok.200 g
  • pieprz cytrynowy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Grillowana pierś w czerwonym winie

Przygotowanie

  1. Do miski wkładamy opłukane i osuszone piersi kurczaka. Owoce jałowca miażdżymy i nacieramy piersi.
    Dodajemy paprykę, miód, liść laurowy, solimy i pieprzymy. Całość zalewamy winem, tak aby pokryło mięso.
    Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    Plasterki cukinii posypujemy pieprzem cytrynowym i grillujemy z obu stron.
    Przekładamy na deskę i przykrywamy.
    Następnie grillujemy mięso. Najlepiej po ok. 7 minut z każdej strony. Zdejmujemy mięso przykrywamy do odpoczęcia, następnie kroimy w grube plastry.
    Jeśli mięso będzie lekko surowe w środku, można plasterki jeszcze krótko zgrillować.
    Na koniec można posolić do smaku.
    Podajemy na rukoli i cukinii z ziemniaczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 maja Piersi to ja uwielbiam, tylko bez podtekstów proszę ;p
Super jedzonko, no i te aromaty, pycha :)
Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 07 maja Bardzo ciekawie przyprawione i efekt końcowy.
Gratuluję :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń