Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i czerwonej papryki oraz świeżej bazylii. Jest to lżejsza i zdrowsza wersja kotletów mielonych bez panierki, które możemy przygotować na klasycznym ruszcie lub na patelni grillowej.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118081
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8408
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2136
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1542
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118081
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8408
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2136
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1542
Składniki
Pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Pokrojoną cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i smażymy do momentu, aż delikatnie zmiękną. Zawartość patelni studzimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą* oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. * Jeśli chcecie przygotować mielone bezglutenowe, to bułkę tartą zastąpcie mąką migdałową. Możecie też zastosować inny patent i wcześniej dobrze wyrobić samo mięso z łyżką zimnej wody. Mięso wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Dodatek wody sprawi, że kotlety będą miękkie i bardzo soczyste w środku. W ten sposób otrzymamy 100% mięsne, białkowe kotlety. Taki zabieg możemy stosować także w przypadku innych rodzajów mięs np. wołowiny lub wieprzowiny.
Porcje mięsnej masy formujemy w dłoniach, spłaszczając kotlety na grubość około 2,5 cm. Przekładamy je na ruszt lub dobrze rozgrzaną patelnię grillową (wcześniej lekko wysmarowaną olejem, aby zapobiec przywieraniu do niej mięsa) i grillujemy je około 4 minut z każdej strony.
Gotowe kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują ze świeżą sałatką oraz lekkimi sosami. Polecam sos jogurtowy, czosnkowy lub guacamole.