Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste wegetariańskie danie, bardzo aromatyczne i pełne smaków. Idealne na kolację lub dodatek do obiadu.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 123
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4149
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 167
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 123
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4149
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 167
Składniki
Bakłażana kroimy w półcentymetrowe plastry, obsypujemy z każdej strony solą i układamy na ręczniku kuchennym. Plastry przykrywamy drugim ręcznikiem i dociskamy go od góry np. cięższą deską do krojenia, aby ręcznik wchłoną wodę i gorycz. Pozostawiamy tak na 15 minut.
Cukinie i pomidory kroimy plasterki tej samej grubości, co bakłażana. Paprykę kroimy w cienkie paski, a cebulę w piórka. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do miski. Odciśnięte plastry bakłażana przekrawamy na ćwiartki i dodajemy do miski. Wszystkie warzywa skrapiamy obficie oliwą z oliwek, dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aby warzywa obtoczyć w przyprawach.
Następnie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Można je po prostu „rozrzucić” w środku lub układać kawałek po kawałku, żeby danie jeszcze piękniej się prezentowało. Na wierzchu rozkładamy świeże zioła (u mnie to kilka gałązek tymianku i rozmarynu). Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z termoobiegiem. Pieczemy tak przez 20 minut. W tym czasie orzechy prażymy na suchej patelni i kiedy przestygną, to siekamy je drobno. Fetę kroimy w plasterki. Po 20 minutach pieczenia, ściągamy folię i układamy na warzywach fetę. Przestawiamy piekarnik na funkcję grilla i przez 10 minut zapiekamy jeszcze wszystko razem. Przed podaniem obsypujemy warzywa uprażonymi orzechami i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.