Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowane warzywa z fetą

Grillowane warzywa z fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 714

Dodano:

Odsłon: 239

Proste wegetariańskie danie, bardzo aromatyczne i pełne smaków. Idealne na kolację lub dodatek do obiadu.

Składniki

  • 2 cukinie
  • bakłażan
  • biała cebula
  • czerwona papryka
  • 2 mięsiste pomidory (najlepiej polne)
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 150 g sera feta
  • sól, pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • świeże zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia
  • garść orzechów (mogą być migdały, włoskie, ziemne, nerkowce)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grillowane warzywa z fetą

Przygotowanie

  1. Bakłażana kroimy w półcentymetrowe plastry, obsypujemy z każdej strony solą i układamy na ręczniku kuchennym. Plastry przykrywamy drugim ręcznikiem i dociskamy go od góry np. cięższą deską do krojenia, aby ręcznik wchłoną wodę i gorycz. Pozostawiamy tak na 15 minut.

  2. Cukinie i pomidory kroimy plasterki tej samej grubości, co bakłażana. Paprykę kroimy w cienkie paski, a cebulę w piórka. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do miski. Odciśnięte plastry bakłażana przekrawamy na ćwiartki i dodajemy do miski. Wszystkie warzywa skrapiamy obficie oliwą z oliwek, dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aby warzywa obtoczyć w przyprawach.

  3. Następnie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Można je po prostu „rozrzucić” w środku lub układać kawałek po kawałku, żeby danie jeszcze piękniej się prezentowało. Na wierzchu rozkładamy świeże zioła (u mnie to kilka gałązek tymianku i rozmarynu). Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z termoobiegiem. Pieczemy tak przez 20 minut. W tym czasie orzechy prażymy na suchej patelni i kiedy przestygną, to siekamy je drobno. Fetę kroimy w plasterki. Po 20 minutach pieczenia, ściągamy folię i układamy na warzywach fetę. Przestawiamy piekarnik na funkcję grilla i przez 10 minut zapiekamy jeszcze wszystko razem. Przed podaniem obsypujemy warzywa uprażonymi orzechami i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń