Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowany łosoś cytrynowy

Grillowany łosoś cytrynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24972

Dodano:

Odsłon: 761

Sezon grillowy w pełni :) Na naszych rusztach królują smakowite mięsa i szaszłyki, ale warto na grillu przyrządzać również ryby. Dzisiaj zapraszam na cytrynowego, soczystego i smakowitego łososia, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Grillowany łosoś świetnie smakuje w połączeniu z remuladą duńską czyli sosem majonezowym z warzywami o lekkim smaku curry.

Składniki

  • filety z łososia
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • pieprz grubo mielony
  • sól do smaku
  • plastry cytryny
  • remulada duńska
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Łososia pozbawiamy skóry i dzielimy na filety, które skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy solą i grubo mielonym pieprzem. Ryby wstawiamy na około 30 minut do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Po tym czasie skrapiamy filety oliwą z oliwek, układamy je na rozgrzanym ruszcie i grillujemy około 3 minut z każdej strony.

    * Pamiętajmy, że zbyt długie grillowanie sprawi, że łosoś stanie się suchy. Optymalny czas przygotowania pozwoli uzyskać soczysty i delikatny filet.

  2. Gotowego łososia podajemy z plastrem cytryny oraz remuladą duńską. Ryba świetne smakuje także z grillowanymi warzywami lub świeżą surówką.

  3. Życzę smacznego! :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń