Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała propozycja na szybki, smaczny, zdrowy i sycący obiadek.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37371
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 45
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 122
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 111
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37371
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 45
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 122
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 111
Składniki
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy mieszanką ziół włoskich i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Rybkę można również zamarynować dzień wcześniej i wtedy nasz czas przygotowania dania zdecydowanie się skróci, a rybka będzie bardziej aromatyczna.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, szklimy. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucamy pokrojoną w półplasterki cukinię i posypujemy 2 łyżeczkami ziół prowansalskich i ½ łyżeczki ziół włoskich. Mieszamy i dusimy do chwili, aż cukinia będzie półmiękka. Dorzucamy ½ torebki ugotowanego ryżu. Mieszamy i doprawiamy odrobiną pieprzu do smaku. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię grillową, na rozgrzaną patelnię wkładamy łososia, najpierw od strony skóry. Grillujemy z każdej strony po około 5 minut, w zależności od grubości ryby.
Upieczonego łososia podajemy z ryżem i cukinią, dekorujemy listkami pietruszki i suszonym lubczykiem.