Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowany łosoś z ryżem i cukinią po prowansalsku.

Grillowany łosoś z ryżem i cukinią po prowansalsku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4178

Dodano:

Odsłon: 468

Wspaniała propozycja na szybki, smaczny, zdrowy i sycący obiadek.

Składniki

  • Filet z łososia - 2 kawałki
  • 1/2 torebki ryżu naturalnego
  • 1 duża cukinia lub 2 małe
  • 1 duża cebula
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • mieszanka przypraw zioła włoskie
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Grillowany łosoś z ryżem i cukinią po prowansalsku.

Przygotowanie

  1. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy mieszanką ziół włoskich i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Rybkę można również zamarynować dzień wcześniej i wtedy nasz czas przygotowania dania zdecydowanie się skróci, a rybka będzie bardziej aromatyczna.

  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, szklimy. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucamy pokrojoną w półplasterki cukinię i posypujemy 2 łyżeczkami ziół prowansalskich i ½ łyżeczki ziół włoskich. Mieszamy i dusimy do chwili, aż cukinia będzie półmiękka. Dorzucamy ½ torebki ugotowanego ryżu. Mieszamy i doprawiamy odrobiną pieprzu do smaku.
    W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię grillową, na rozgrzaną patelnię wkładamy łososia, najpierw od strony skóry. Grillujemy z każdej strony po około 5 minut, w zależności od grubości ryby.

  3. Upieczonego łososia podajemy z ryżem i cukinią, dekorujemy listkami pietruszki i suszonym lubczykiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń