Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grillowany tuńczyk w połączeniu z lekką, kolorową sałatką to pełnowartościowy posiłek, który najlepiej smakuje na świeżym powietrzu :) Tak podana ryba będzie świetną alternatywą dla grillowanych mięs i kiełbas :)
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11953
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 830
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 107
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2871
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11953
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 830
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 107
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2871
Składniki
Sałatka: Komosę zalać 250 ml wody i dodać szczyptę soli, gotować na wolnym ogniu do miękkości ok. 15 minut. Ugotowaną komosę całkowicie wystudzić. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Rukolę umyć i osuszyć. Do rukoli dodać komosę, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i ziarna słonecznika. Sałatkę przed podaniem polać olejem i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Steki: Steki wyjąć z lodówki minimum godzinę przed planowanym czasem grillowania. Posmarować oliwą, skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą i pieprzem. Odstawić do przegryzienia na ok. 30 minut. Grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej, grillu elektrycznym lub węglowym z każdej strony po ok. 2 minuty, w zależności od grubości steków. Zdjąć z ognia i odstawić na ok. 5 minut. Podawać z sałatką.
Rady: Steki z tuńczyka należy grillować krótko na dobrze rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej), czas grillowania należy dostosować do grubości steka, nie jego wielkości. Mięso powinno być mniej lub bardziej różowe z środku (w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia). Zbyt "przeciągnięty" tuńczyk będzie suchy i niesmaczny.