Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowany stek z wołowiny ( krzyżowej )

Grillowany stek z wołowiny  ( krzyżowej )

Autor:

Przepisów i artykułów: 873 Ocena: 16744

Dodano:

Odsłon: 2858

Grillować można nie tylko polędwicę wołową

Składniki

  • 2 plastry wołowiny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśniętej przez praskę
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kminku
  • pieprz
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszałem razem i wlałem do szczelnej foliowej torebki, włożyłem steki, dokładnie obtoczyłem w marynacie i odłożyłem na kilka godzin ( mięsa nie trzymamy w lodówce ).
    Rozgrzałem mocno grill, ułożyłem steki na ruszcie, zamknąłem pokrywę i na mocnym ogniu grillowałem 3-5 minut. Szczypcami (aby nie nakłuć mięsa) odwróciłem, po tym czasie steki przesunąłem w mniej rozgrzane miejsce i grillowałem jeszcze 5 minut. Steki były gotowe do zjedzenia po 5 minutach od zdjęcia z grilla.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń