Do góry

Dania główne Przepis na:

Gruszki i fasolka w sosie gorgonzola

Gruszki i fasolka  w  sosie gorgonzola

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 7102

Dodano:

Odsłon: 1524

Tradycyine hamburskie danie, które samo w sobie jest przepyszne, zmodernizowalam troche zapiekajac je w sosie gorgonzola. Istotna rzecza jest, aby gruszki byly twarde, istnieja specjalne gruszki do gotowania, ale kazda twarda, jeszcze niezbyt dojrzala gruszka tez sie nadaje.

Składniki

  • 750 g zielonej fasolki
  • 250 g chudego boczku
  • 4 twarde gruszki
  • 250 g sera gorgonzola
  • 100 ml śmietany
  • 2 ziemniaki na osobę
  • 1 duża cebula
  • kawałek masła
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gruszki i fasolka w sosie gorgonzola

Przygotowanie

  1. Fasolke gotujemy ok. 15 min, gruszke obieramy i dzielimy na czastki.
    Boczek i cebule kroimy w kostke, smazymy na masle, dodajemy ugotowana fasolke i na koniec gruszki. Smazymy jeszcze ok. 5 min.

  2. W miedzyczasie kruszymy ser i mieszamy ze smietana.
    Fasolke doprawiamy, wkladamy do natluszczonej foremki i zalewamy sosem.
    Zapiekamy 10-15 min. w temp. 200° C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 06 marca 2018 Gruchy, gruszki, gruszeczki i ..."pierdziołki" - dopiero dziś znalazłam ten przepis, ale jutro OBOWIĄZKOWO do obiadu. To musi być hit :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patros 28 maja 2014 Ciekawe i intrygujące połączenie. Bez wątpienia bardzo smaczne przez połączenie fasolki, boczku i gorgonzoli z lekką słodyczą gruszki.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 maja 2014 zabieram przepis, bo z pewnością zasmakuje mojej Rodzince!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń