Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruzińskie kotleciki Chvishtari powstają na bazie sera Sulguni o lekko kwaśnym i słonym smaku oraz mąki kukurydzianej. Podaje się je na ciepło, świetnie smakują z różnorodnymi sosami. Najlepiej usmażyć je na oleju, ale można też upiec w piekarniku bez dodatku tłuszczu.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27368
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27368
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Ser pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż go do miski. Jajka rozkłóć w osobnym naczyniu, delikatnie je posól i popieprz. Wlej masę jajeczną do sera, a także dodaj mąkę kukurydzianą i wodę. Najpierw wlej 250 ml i sprawdź konsystencję.
Wymieszaj delikatnie składniki, np. z pomocą drewnianej łyżki albo szpatułki. Nie rozgniataj mocno sera. Konsystencja powinna być dość rzadka, ale łatwa w uformowaniu ciasta na dłoni. Jeśli jest bardzo gęsta i zbita, dodaj więcej wody.
Rozgrzej olej rzepakowy na głębokiej patelni. Na bieżąco formuj podłużne kotlety z powstałego ciasta na dłoni i przekładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż przez kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Powinny mieć złotą skórkę.