Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruzińskie kotleciki Chvishtari powstają na bazie sera Sulguni o lekko kwaśnym i słonym smaku oraz mąki kukurydzianej. Podaje się je na ciepło, świetnie smakują z różnorodnymi sosami. Najlepiej usmażyć je na oleju, ale można też upiec w piekarniku bez dodatku tłuszczu.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11947
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 805
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 105
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2856
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11947
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 805
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 105
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2856
Składniki
Ser pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż go do miski. Jajka rozkłóć w osobnym naczyniu, delikatnie je posól i popieprz. Wlej masę jajeczną do sera, a także dodaj mąkę kukurydzianą i wodę. Najpierw wlej 250 ml i sprawdź konsystencję.
Wymieszaj delikatnie składniki, np. z pomocą drewnianej łyżki albo szpatułki. Nie rozgniataj mocno sera. Konsystencja powinna być dość rzadka, ale łatwa w uformowaniu ciasta na dłoni. Jeśli jest bardzo gęsta i zbita, dodaj więcej wody.
Rozgrzej olej rzepakowy na głębokiej patelni. Na bieżąco formuj podłużne kotlety z powstałego ciasta na dłoni i przekładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż przez kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Powinny mieć złotą skórkę.