Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na Gruzińskie lobiani, czyli gruziński placek z czerwoną fasolą. Nasza wersja różni się od oryginału dodatkiem sera feta, który daje delikatny słonawy posmak. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Jest obłędnie pyszne i cudownie wygląda. W takiej odsłonie ciasto często gośc...
Odsłon: 253
Pyszne proste pierniczki, które można jeść od razu po upieczeniu. Nie trzeba...
Odsłon: 26596
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 90
Jest obłędnie pyszne i cudownie wygląda. W takiej odsłonie ciasto często gośc...
Odsłon: 253
Pyszne proste pierniczki, które można jeść od razu po upieczeniu. Nie trzeba...
Odsłon: 26596
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 90
Składniki
• Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki pszennej i zostawiamy na 10 minut • Do mąki dodajemy zaczyny drożdżowy oraz pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym • Ciasto powinniśmy wyrabiać około 10 minut aż nabierze sprężystości • Następnie ciastu pozwalamy wyrosnąć przez około 40 minut w ciepły miejscu • Na patelni lekko podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek • Przekładamy do misy, dodajemy wypłukaną z zalewy czerwoną fasolę, przyprawiamy do smaku i delikatnie miksujemy • Następnie dokładamy pokruszony ser feta i mieszamy szpatułką
• Wyrośnięte ciasto dzielmy na 4 porcję, które rozwałkowujemy na małe placki • Do środka placka wkładamy porcję nadzienia (około 2-3 łyżki), zawijamy do środka łącząc brzegi i wałkujemy aż będzie lekko widać fasolę • Lubiani pieczemy na patelni, pod przykryciem, bez tłuszczu, przez około 5 minut z każdej strony na średniej mocy • Gotowe placki najlepiej podawać z sosem np. czosnkowym