Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na Gruzińskie lobiani, czyli gruziński placek z czerwoną fasolą. Nasza wersja różni się od oryginału dodatkiem sera feta, który daje delikatny słonawy posmak. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Składniki
• Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki pszennej i zostawiamy na 10 minut • Do mąki dodajemy zaczyny drożdżowy oraz pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym • Ciasto powinniśmy wyrabiać około 10 minut aż nabierze sprężystości • Następnie ciastu pozwalamy wyrosnąć przez około 40 minut w ciepły miejscu • Na patelni lekko podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek • Przekładamy do misy, dodajemy wypłukaną z zalewy czerwoną fasolę, przyprawiamy do smaku i delikatnie miksujemy • Następnie dokładamy pokruszony ser feta i mieszamy szpatułką
• Wyrośnięte ciasto dzielmy na 4 porcję, które rozwałkowujemy na małe placki • Do środka placka wkładamy porcję nadzienia (około 2-3 łyżki), zawijamy do środka łącząc brzegi i wałkujemy aż będzie lekko widać fasolę • Lubiani pieczemy na patelni, pod przykryciem, bez tłuszczu, przez około 5 minut z każdej strony na średniej mocy • Gotowe placki najlepiej podawać z sosem np. czosnkowym