Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na Gruzińskie lobiani, czyli gruziński placek z czerwoną fasolą. Nasza wersja różni się od oryginału dodatkiem sera feta, który daje delikatny słonawy posmak. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16242
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4982
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16242
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4982
Składniki
• Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki pszennej i zostawiamy na 10 minut • Do mąki dodajemy zaczyny drożdżowy oraz pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym • Ciasto powinniśmy wyrabiać około 10 minut aż nabierze sprężystości • Następnie ciastu pozwalamy wyrosnąć przez około 40 minut w ciepły miejscu • Na patelni lekko podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek • Przekładamy do misy, dodajemy wypłukaną z zalewy czerwoną fasolę, przyprawiamy do smaku i delikatnie miksujemy • Następnie dokładamy pokruszony ser feta i mieszamy szpatułką
• Wyrośnięte ciasto dzielmy na 4 porcję, które rozwałkowujemy na małe placki • Do środka placka wkładamy porcję nadzienia (około 2-3 łyżki), zawijamy do środka łącząc brzegi i wałkujemy aż będzie lekko widać fasolę • Lubiani pieczemy na patelni, pod przykryciem, bez tłuszczu, przez około 5 minut z każdej strony na średniej mocy • Gotowe placki najlepiej podawać z sosem np. czosnkowym