Do góry

Dania główne Przepis na:

Gryka z warzywami

Przepis dnia 2016-04-15
Gryka z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25203

Dodano:

Odsłon: 3466

Dzisiaj kulinarna fiesta wegetariańska :D Uwielbiam takie lekkie, ale zarazem pożywne oraz dodające mnóstwo zdrowej energii dania. Na stole zagościła aromatyczna i smakowita kasza gryczana z warzywami :D

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej
  • bulion warzywny
  • 3 marchewki
  • 1 papryka spiczasta
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól ziołowa
  • pieprz czarny
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na patelni rozpuszczamy oliwę z oliwek oraz masło i szklimy na nich pokrojoną w kostkę cebulkę.
    W tym samym czasie gotujemy kaszę gryczaną w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

  2. Marchewki i paprykę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Wszystko smażymy około 5 minut.

  3. Następnie do podsmażonych warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek i podlewamy wszystko odrobiną bulionu. Całość dusimy pod przykryciem około 12 minut od czasu do czasu mieszając.

  4. Na sam koniec, do warzyw dodajemy ugotowaną grykę, doprawiamy całość solą ziołową oraz świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.

  5. Gotowe danie podajemy ze świeżymi ziołami, a dla wzbogacenia smaku możemy dodać także starty na tarce ser żółty.

  6. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń