Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
typowo zimowe sezonowe danie :) przyprawione solidną dawką suszonych grzybów kotlety/pulpety/kulki pieczarkowe, a bazę białkową zapewnia ciecierzyca - przepis jest na 8 szt, a na zdjęciu 6, bo 2 już zjadłam :)
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 11350
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 311
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 11350
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 311
Składniki
Umyte pieczarki, czosnek i cebulę drobno siekam i podduszam na patelni. Podduszam, bo pieczarki puszczają sok, więc tłuszcz jest zbędny (ale jeśli ktoś woli to można na tłuszczu).
Połowę pieczarek przekładam do miski. Dodaję ciecierzycę, przyprawy i grzyby zmielone na miazgę w moździerzu (właściwie są jak sproszkowana przyprawa - dzięki temu wyciągną wodę i masa stanie się jednolita) Mieszam łyżką i blenduję na prawie gładką masę. Prawie gładką, bo lubię czuć kawałki cieciorki i pieczarek :) Dodaję druga połowę podduszonych z cebulką i delikatnie mieszam.
Włączam piekarnik, żeby się rozgrzał do 170 stopni, funkcja górnej grzałki (tzw. górny grill). Moczę dłonie, żeby masa się do nich nie kleiła i formuję kulko-kotlety :) Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opiekam 10 -12 minut z jednej strony i 10-12 minut z drugiej strony - aż się zarumienią i wytworzy się coś w rodzaju skórki. Przewracam delikatnie drewnianą łopatką do naleśników, bo od spodu są miękkie i mokre. Po opiekaniu z obydwu stron na zewnątrz są chrupiące a miękkie w środku.
Podaję z czerwonym barszczem, surówką, warzywami pieczonymi lub gotowanymi na parze albo z gotowaną kapustą. Mniaaaammm :)