Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
typowo zimowe sezonowe danie :) przyprawione solidną dawką suszonych grzybów kotlety/pulpety/kulki pieczarkowe, a bazę białkową zapewnia ciecierzyca - przepis jest na 8 szt, a na zdjęciu 6, bo 2 już zjadłam :)
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 848
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5825
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9647
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 295
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 848
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5825
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9647
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 295
Składniki
Umyte pieczarki, czosnek i cebulę drobno siekam i podduszam na patelni. Podduszam, bo pieczarki puszczają sok, więc tłuszcz jest zbędny (ale jeśli ktoś woli to można na tłuszczu).
Połowę pieczarek przekładam do miski. Dodaję ciecierzycę, przyprawy i grzyby zmielone na miazgę w moździerzu (właściwie są jak sproszkowana przyprawa - dzięki temu wyciągną wodę i masa stanie się jednolita) Mieszam łyżką i blenduję na prawie gładką masę. Prawie gładką, bo lubię czuć kawałki cieciorki i pieczarek :) Dodaję druga połowę podduszonych z cebulką i delikatnie mieszam.
Włączam piekarnik, żeby się rozgrzał do 170 stopni, funkcja górnej grzałki (tzw. górny grill). Moczę dłonie, żeby masa się do nich nie kleiła i formuję kulko-kotlety :) Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opiekam 10 -12 minut z jednej strony i 10-12 minut z drugiej strony - aż się zarumienią i wytworzy się coś w rodzaju skórki. Przewracam delikatnie drewnianą łopatką do naleśników, bo od spodu są miękkie i mokre. Po opiekaniu z obydwu stron na zewnątrz są chrupiące a miękkie w środku.
Podaję z czerwonym barszczem, surówką, warzywami pieczonymi lub gotowanymi na parze albo z gotowaną kapustą. Mniaaaammm :)