Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
typowo zimowe sezonowe danie :) przyprawione solidną dawką suszonych grzybów kotlety/pulpety/kulki pieczarkowe, a bazę białkową zapewnia ciecierzyca - przepis jest na 8 szt, a na zdjęciu 6, bo 2 już zjadłam :)
Umyte pieczarki, czosnek i cebulę drobno siekam i podduszam na patelni. Podduszam, bo pieczarki puszczają sok, więc tłuszcz jest zbędny (ale jeśli ktoś woli to można na tłuszczu).
Połowę pieczarek przekładam do miski. Dodaję ciecierzycę, przyprawy i grzyby zmielone na miazgę w moździerzu (właściwie są jak sproszkowana przyprawa - dzięki temu wyciągną wodę i masa stanie się jednolita)
Mieszam łyżką i blenduję na prawie gładką masę. Prawie gładką, bo lubię czuć kawałki cieciorki i pieczarek :) Dodaję druga połowę podduszonych z cebulką i delikatnie mieszam.
Włączam piekarnik, żeby się rozgrzał do 170 stopni, funkcja górnej grzałki (tzw. górny grill).
Moczę dłonie, żeby masa się do nich nie kleiła i formuję kulko-kotlety :) Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Opiekam 10 -12 minut z jednej strony i 10-12 minut z drugiej strony - aż się zarumienią i wytworzy się coś w rodzaju skórki. Przewracam delikatnie drewnianą łopatką do naleśników, bo od spodu są miękkie i mokre. Po opiekaniu z obydwu stron na zewnątrz są chrupiące a miękkie w środku.
Podaję z czerwonym barszczem, surówką, warzywami pieczonymi lub gotowanymi na parze albo z gotowaną kapustą.
Mniaaaammm :)
Kremowe, bardzo słodkie i totalnie pyszne czekoladki Reese's! Wystarczy kilka...
Odsłon: 1485
Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada...
Odsłon: 4985
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 60
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 406
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 324
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 305
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 60
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 406
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 324
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 305
Składniki
Umyte pieczarki, czosnek i cebulę drobno siekam i podduszam na patelni. Podduszam, bo pieczarki puszczają sok, więc tłuszcz jest zbędny (ale jeśli ktoś woli to można na tłuszczu).
Połowę pieczarek przekładam do miski. Dodaję ciecierzycę, przyprawy i grzyby zmielone na miazgę w moździerzu (właściwie są jak sproszkowana przyprawa - dzięki temu wyciągną wodę i masa stanie się jednolita) Mieszam łyżką i blenduję na prawie gładką masę. Prawie gładką, bo lubię czuć kawałki cieciorki i pieczarek :) Dodaję druga połowę podduszonych z cebulką i delikatnie mieszam.
Włączam piekarnik, żeby się rozgrzał do 170 stopni, funkcja górnej grzałki (tzw. górny grill). Moczę dłonie, żeby masa się do nich nie kleiła i formuję kulko-kotlety :) Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opiekam 10 -12 minut z jednej strony i 10-12 minut z drugiej strony - aż się zarumienią i wytworzy się coś w rodzaju skórki. Przewracam delikatnie drewnianą łopatką do naleśników, bo od spodu są miękkie i mokre. Po opiekaniu z obydwu stron na zewnątrz są chrupiące a miękkie w środku.
Podaję z czerwonym barszczem, surówką, warzywami pieczonymi lub gotowanymi na parze albo z gotowaną kapustą. Mniaaaammm :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak Magdy Gessler
Dania główne
Ciasto na pizzę jak z Pizza Hut
Dania główne
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Dania główne
Pierogi z jagodami
Kurczak Magdy Gessler
Drób jest najczęściej wykorzystywanym mięsem w naszych kuchniach. Dlatego też...
Odsłon: 41
Ciasto na pizzę jak z Pizza Hut
W czym tkwi fenomen Pizza Hut? Oczywiście w cieście! Nigdzie indziej nie spot...
Odsłon: 106