Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany. Taki obiad jadaliśmy zawsze po jesiennym grzybobraniu. W domu pachniało grzybami do rana następnego dnia. Leśne grzyby w śmietanie jemy do dzisiaj, ale zawsze świeże, prosto z lasu, takie są najsmaczniejsze i przyrządzamy je zawsze tak samo, czyli tak, jak nas nauczyła mama.
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 256
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 63
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 94
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 207
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 256
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 63
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 94
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 207
Składniki
Grzyby oczyszczamy z liści i igliwia, myjemy i kroimy na cząstki. Odrzucamy grzyby robaczywe. Przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą, dajemy łyżeczkę soli, wstawiamy na ogień. Obgotowujemy grzyby 20-30 minut, zbieramy pianę, która tworzy się na wierzchu.
Obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę, podsmażamy ją na maśle, na dużej patelni.
Grzyby odcedzamy i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy całość stale mieszając kilka minut (około 10). Na sam koniec wlewamy śmietanę, podgrzewamy całość, ale nie gotujemy. Wyłączamy ogień i przyprawiamy grzyby odrobiną soli i pieprzu.
Podajemy z ziemniakami z wody.
Grzyby z grzybobrania duszone w śmietanie gotowe!