Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy gulasz bez mięsa to wciąż gulasz? Choć kwestia nazewnictwa może wydawać się dyskusyjna, gorące danie jednogarnkowe z dużą ilością papryki jest równie pyszne i pożywne, gdy wołowinę czy wieprzowinę zastąpi się innym źródłem białka – na przykład fasolą.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 684
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 385
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 103
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 64
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 40
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 684
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 385
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 103
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 64
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 40
Składniki
Zalej fasolę około 1 l wody. Odstaw na 8-12 godzin (nie dłużej). Odlej wodę i zalej świeżą w garnku (tak, by poziom wody był wyżej od poziomu fasoli o 2-3 cm). Zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę (aż fasola zmięknie). Nie dodawaj do wody soli. Odstaw fasolę do wystudzenia w wodzie, w której się gotowała. Odcedź.
Opłucz pieczarki i pokrój na plasterki. Z papryk usuń gniazda nasienne. Pokrój warzywa w dość duże kawałki. Posiekaj cebulę dymkę (szczypior także posiekaj i odłóż do dekoracji). Zeszklij na maśle klarowanym cebulę wraz ze sproszkowanymi paprykami (słodką, ostrą, chili). Dodaj świeże papryki i pieczarki. Smaż do miękkości. Pod koniec smażenia dodaj na patelnię posiekany czosnek.
Zalej zawartość patelni bulionem. Duś przez kilkanaście minut na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Dodaj pomidory. Dopraw gulasz do smaku solą i pieprzem. Dodaj ugotowaną fasolę. Duś przez kolejnych kilkanaście minut.
Gulasz bez mięsa podawaj z pieczywem, udekorowany posiekanym szczypiorkiem.