Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuskus z gulaszem curry z szynki i karmelizowaną cebulą z bambusem i papryką to moja propozycja na nieco bardziej elegancki obiad. Konieczne jest zamarynowanie mięsa dzień wcześniej, aby nabrało ono wspaniałego smaku i aromatu. Tak przyrządzone mięso jest delikatne i soczyste.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Składniki
Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy na małą kostkę. Do dużej miski wsypujemy 1 łyżeczkę curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, sporą ilość soli i pieprzu. Całość zalewamy olejem, wrzucamy mięso i dokładnie obtaczamy. Miskę chowamy do lodówki na całą noc.
Z papryki wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy ją w cienkie paski. Cebulę obieramy i szatkujemy w grube piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie dorzucamy paprykę i bambusa. Całość smażymy ok 15 minut co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Na końcu dodajemy 2 łyżeczki cukru i na dużym ogniu podsmażamy (możemy delikatnie podlać wodą) dopóki cukier się nie rozpuści i nie wytworzy się z niego syrop
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni i dużym ogniu ok 5 minut, po czym dodajemy 1 łyżeczkę pasty sambal oelek, zmniejszamy płomień i przykrywamy, aby całość się poddusiła. Kuskus przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu.
Warzywa mieszamy z mięsem. Całość podajemy z kaszką kuskus.
zdj