Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4251
Dodano: 07.11.2014
Odsłon: 1686
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy na małą kostkę. Do dużej miski wsypujemy 1 łyżeczkę curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, sporą ilość soli i pieprzu. Całość zalewamy olejem, wrzucamy mięso i dokładnie obtaczamy. Miskę chowamy do lodówki na całą noc.
Z papryki wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy ją w cienkie paski. Cebulę obieramy i szatkujemy w grube piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie dorzucamy paprykę i bambusa. Całość smażymy ok 15 minut co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Na końcu dodajemy 2 łyżeczki cukru i na dużym ogniu podsmażamy (możemy delikatnie podlać wodą) dopóki cukier się nie rozpuści i nie wytworzy się z niego syrop
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni i dużym ogniu ok 5 minut, po czym dodajemy 1 łyżeczkę pasty sambal oelek, zmniejszamy płomień i przykrywamy, aby całość się poddusiła. Kuskus przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu.
Warzywa mieszamy z mięsem. Całość podajemy z kaszką kuskus.
zdj
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)