Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz drobiowy z kluskami szpecle.

Gulasz drobiowy z kluskami szpecle.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1510 Ocena: 20310

Dodano:

Odsłon: 935

Gulasz drobiowy podany z kluskami szpecle.

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka 2 szt.
  • włoszczyzna suszona 2-3 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • liść laurowy 1 szt.
  • ziele angielskie 4 szt.
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
  • natka pietruszki
  • Koperek
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • śmietana 18% do zabielenia sosu 1 łyżka
  • kluski szpecle 50 dag
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kawałki kurczaka czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, gotujemy 30 minut w osolonej wodzie. Ugotowane ćwiartki studzimy, obieramy z mięsa, kroimy w kawałki. Kawałki mięsa dodajemy do wywaru, dodajemy domową włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy 15 minut do momentu zmiękczenia włoszczyzny. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku, drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą do smaku, zagęszczamy i lekko zabielamy gulasz. Doprowadzamy do zagotowania i kończymy przygotowywanie sosu.

  2. W między czasie gotujemy kluski szpecle według instrukcji podanej na opakowaniu. Ugotowany gulasz podajemy z kluskami szpecle.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń