Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz francuski

Gulasz francuski

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 270

Dodano:

Odsłon: 995

Smaczny gulasz na którym można miło zaskoczyć domowników albo zaproszonych gości swoim smakiem. Dodatek pieczarek i małej cebulki o delikatnym smaku podnosi nie tylko walory smakowe ale i ozdabia całe danie. Gulasz jest z dodatkiem czerwonego wina które dodaje ciekawego specyficznego smaku.

Składniki

  • 700 g mięsa wołowego
  • 3 grube plastry solonej słoniny albo boczku
  • 50 g masła albo margaryny
  • 4 cebule szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 70 g mąki
  • 200-400 dl czerwonego wytrawnego albo półwytrawnego wina
  • 5 dl bulionu wołowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo 250 g małych pieczarek, 250 g cebuli szalotki
3-4 os. > 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama
Gulasz francuski

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić i w niewielkie kawałki, przysmażyć lekko tak aby tylko zmieniło kolor i odłożyć na talerz.
    Słoninę pokroić w drobniutkie kostkę i przysmażyć na zloty kolor i odłożyć na talerz.
    Cebulę pokroić w kostkę i czosnek drobno posiekać, przysmażyć krotko tak aby nie zmieniło koloru

  2. Włożyć wszystkie składniki do garnka z grubym dnem. Posypać mąką i wlać wino i bulion, pomieszać Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, tymianek, liście laurowe, sol i pieprz. Dusić pod przykryciem na słabym ogniu przez 1- 1 ½ godz.

  3. Dodać obrane całe cebulki na 15 minut przed podaniem a na 5 minut przed dodać całe pieczarki. Podawać z pure ziemniaczanym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń