Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz,kluski śląskie, papryczki czereśniowe.

Gulasz,kluski śląskie, papryczki czereśniowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25572

Dodano:

Odsłon: 753

Kluski śląskie z gulaszem i przepysznymi, ostrymi,papryczkami czereśniowymi, marynowanymi w zalewie octowo-olejowej z ziołami.

Składniki

  • szynka wieprzowa 70 dag
  • papryka czerwona słodka 1 szt.
  • suszona włoszczyzna 3 łyżki
  • domowa kostka rosołowa 1 łyżka
  • papryczki czereśniowe, ostre, marynowane 1 słoik
  • 1 cebula
  • lubczyk mrożony
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • sól himalajska (może być inna)
  • pieprz ziołowy
  • Zioła prowansalskie
  • Majeranek
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • liść laurowy 5 szt.
  • woda 1,5 litra
  • ciemny sos sojowy 3 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
  • pomidory krojone 1 puszka 300 ml
  • śmietana 30% 2 łyżki
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gulasz,kluski śląskie, papryczki czereśniowe.

Przygotowanie

  1. Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm.

  2. Smażymy na gorącej patelni z tłuszczem.

  3. Cebulę, paprykę i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę, paprykę z czosnkiem, doprawiamy majerankiem i pieprzem.

  4. Pod przykryciem dusimy do miękkości. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie, dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami (włoszczyzna) i domową kostką rosołową. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Dodajemy pomidory krojone, ciemny sos sojowy, doprawiamy jeszcze do smaku pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotujemy.

  5. Zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną i lekko zabielamy śmietaną.

  6. W między czasie gotujemy wcześniej zrobione kluski śląskie, ja użyłam wcześniej zrobionych klusek które sobie zamroziłam.

  7. Ugotowane kluski układamy na talerz razem z papryczkami i gulaszem.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń