Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz leśniczego to klasyczne danie mięsne wzbogacone o aromatyczne grzyby leśne. Poniżej znajdziesz przepis na około 4 porcje, ale możesz odpowiednio zwiększyć ilość składników i przygotować danie tak, by wystarczyło go na dłużej. Gulasz z czasem zyskuje na smaku, a z powodzeniem możesz przechować go przez kilka dni w lodówce.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22659
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15004
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4771
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44911
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 667
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 739
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22659
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15004
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4771
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44911
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 667
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 739
Składniki
Umyj i osusz mięso z łopatki. Usuń błonki, ścięgna itp. Pokrój w kostkę. Jeśli korzystasz ze świeżych grzybów, oczyść je i pokrój na plastry. Jeśli z suszonych – namocz je kilka godzin wcześniej. Pokrój cebulę w piórka, a boczek – w kostkę. Podsmaż boczek w głębokiej patelni na niewielkiej ilości masła. Gdy się wytopi, dodaj na patelnię grzyby i cebulę. Smaż, aż grzyby staną się miękkie.
Zdejmij wszystkie składniki patelni, pozostawiając na niej tłuszcz. Jeśli to konieczne, dodaj nieco masła i usmaż na nim mięso z łopatki z dodatkiem obu papryk.
Przełóż z powrotem na patelnię grzyby, cebulę i boczek. Zalej winem i duś przez chwilę, po czym wlej na patelnię bulion. Duś gulasz przez godzinę, co pewien czas mieszając. Pod koniec połącz ze śmietaną i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj gulasz leśniczego udekorowany świeżymi ziołami (np. natką pietruszki, oregano), z porcją ziemniaków, kaszy albo z kawałkiem pieczywa.