Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W takie zimowe dni polecam coś rozgrzewającego i treściwego. Coś, co przywodzi nam na myśl jesienne, ciepłe dni, podczas zbierania darów natury w postaci grzybów. Danie 'must have' dla amatorów runa leśnego, szczególnie borowików. To danie rządzi i poleca się na Wasz stół. Ja również polecam Arek Gie
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5566
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29915
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 254
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19642
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1137
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5566
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29915
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 254
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19642
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1137
Składniki
Mięso kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzanym smalcu smażymy partiami na złoty kolor. Na tłuszczu ze smażenia łopatki, szklimy posiekaną cebulę, pod koniec dodajemy posiekany czosnek, który smażymy aż puści aromat. Ponownie wkładamy mięso, dolewamy 150 ml wrzątku, wrzucamy grzyby, płaską łyżeczkę soli (nie muszą być rozmrożone) i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Pamiętajmy aby co jakiś czas przemieszać i ew. dolać trochę wody, jeśli płynu będzie za mało.
Po dwóch godzinach możemy zredukować ew. nadmiar płynu (w zależności od preferencji), do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Gulasz podajemy z posiekaną natką pietruszki. Danie polecam ze smażonymi na smalcu ziemniakami lub tradycyjnie z paloną kaszą gryczaną.