Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten gulasz myśliwego jest inspirowany kuchnią włoską. Pierwotnie był gotowany z tego, co udawało się upolować myśliwym np. bażanta lub królika, obecnie używa się kurczaka. Konieczny jest dodatek pomidorów (najlepiej świeżych), leśnych grzybów, aromatycznych ziół i wytrawnego wina. Możesz użyć czerwonego lub białego wina, jednak czerwone pozwoli ci uzyskać ładniejszy efekt kolorystyczny sosu.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 709
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 395
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 117
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 71
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 65
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 709
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 395
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 117
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 71
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 65
Składniki
Umyj i osusz mięso, a następnie natrzyj solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej olej i partiami obsmażaj kurczaka. Kładź go skórą do dołu i poczekaj, aż się zarumieni (około 5 minut), po czym przewróć, aby druga strona też się usmażyła. Następnie zdejmij mięso z patelni i umieść wszystkie kawałki w misce. Nie wylewaj tłuszczu z patelni.
Obierz cebulę i posiekaj w kostkę. Umyj i oczyść paprykę oraz grzyby i pokrój na mniejsze kawałki (mniejsze grzybki możesz zostawić w całości). Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć cebulę i chwilę podsmaż, aż stanie się przezroczysta. Dodaj grzyby oraz paprykę i ciągle mieszając przesmażaj około 10 minut. Po tym czasie dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż około minutę.
Na patelnię wlej wino i zeskrob wszystkie brązowe fragmenty z dna patelni. Gotuj, aż wino zredukuje się o połowę, po czym dodaj pomidory. Mieszając dodaj tymianek, oregano, pieprz i sól. Przełóż kurczaka skórą do góry i przykryj patelnię pokrywą. Zmniejsz ogień i gotuj danie około 30-40 minut, aż udka staną się miękkie. Podawaj kurczaka po myśliwsku od razu po przygotowaniu. Możesz udekorować świeżą zieleniną.