Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten gulasz myśliwego jest inspirowany kuchnią włoską. Pierwotnie był gotowany z tego, co udawało się upolować myśliwym np. bażanta lub królika, obecnie używa się kurczaka. Konieczny jest dodatek pomidorów (najlepiej świeżych), leśnych grzybów, aromatycznych ziół i wytrawnego wina. Możesz użyć czerwonego lub białego wina, jednak czerwone pozwoli ci uzyskać ładniejszy efekt kolorystyczny sosu.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 62
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 128
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 51
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 62
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 128
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 51
Składniki
Umyj i osusz mięso, a następnie natrzyj solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej olej i partiami obsmażaj kurczaka. Kładź go skórą do dołu i poczekaj, aż się zarumieni (około 5 minut), po czym przewróć, aby druga strona też się usmażyła. Następnie zdejmij mięso z patelni i umieść wszystkie kawałki w misce. Nie wylewaj tłuszczu z patelni.
Obierz cebulę i posiekaj w kostkę. Umyj i oczyść paprykę oraz grzyby i pokrój na mniejsze kawałki (mniejsze grzybki możesz zostawić w całości). Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć cebulę i chwilę podsmaż, aż stanie się przezroczysta. Dodaj grzyby oraz paprykę i ciągle mieszając przesmażaj około 10 minut. Po tym czasie dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż około minutę.
Na patelnię wlej wino i zeskrob wszystkie brązowe fragmenty z dna patelni. Gotuj, aż wino zredukuje się o połowę, po czym dodaj pomidory. Mieszając dodaj tymianek, oregano, pieprz i sól. Przełóż kurczaka skórą do góry i przykryj patelnię pokrywą. Zmniejsz ogień i gotuj danie około 30-40 minut, aż udka staną się miękkie. Podawaj kurczaka po myśliwsku od razu po przygotowaniu. Możesz udekorować świeżą zieleniną.