Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz po myśliwsku to propozycja w sam raz na rozgrzewający, jesienny lub zimowy obiad. Podajmy go z kluskami śląskimi, kaszą lub ziemniakami.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14097
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1628
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16062
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6456
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14097
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1628
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16062
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6456
Składniki
Grzyby zalewamy wrzątkiem, zostawiamy je pod przykryciem na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Paprykę, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek i natkę siekamy. Pietruszkę ścieramy na duzych oczkach tarki. Wymoczone w wodzie grzyby kroimy w cienkie paski. Wodę z moczenia zostawiamy - przelewamy przez drobne sitko by pozbyć się nieczystości z grzybów.
Szynkę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia.
Do garnka dodajemy warzywa i grzyby, liście laurowe, ziele angielskie. Smażymy chwilę, po czym zalewamy 3/4 szklanki wody, wodą z moczenia grzybów. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5h do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy mąkę rozmąconą w niewielkiej ilości zimnej wody doprawiamy do smaku przyprawami. Dusimy jeszcze chwilę.