Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsty, aromatyczny gulasz mięsny z dodatkiem suszonych grzybów, ogórków kiszonych i powideł śliwkowych. Mój gulasz robiłam w szybkowarze co znacznie skróciło czas gotowania.
Szybkowar
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 17
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3306
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1312
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1871
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 619
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 17
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3306
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1312
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1871
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 619
Składniki
Mięso kroimy w większą kostkę. Marchew, selera, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki (mogą być plasterki lub kostka). Ogórki kiszone trzemy na tarce. Na oleju smażymy mięso, aż lekko się zarumieni. Dodajemy warzywa i smażymy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie zalewamy wodą (około 800ml). Dodajemy grzyby suszone, powidła, wszystkie przyprawy. Gulasz dusimy długo. W szybkowarze gotowałam godzinę od momentu złapania ciśnienia, a po zdjęciu pokrywy jeszcze 10 minut, aby zagęścić sos. W normalnym garnku można gotować na małym ogniu przez 1,5-2h. Jeśli wolicie bardzo gęsty gulasz można go zagęścić łyżką mąki pszennej lub ziemniaczanej rozprowadzonej w połowie szklanki wody, ale nie jest to konieczne. Przed podaniem próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Gulasz można podawać z pieczywem, kluskami lub kaszą.