Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsty, aromatyczny gulasz mięsny z dodatkiem suszonych grzybów, ogórków kiszonych i powideł śliwkowych. Mój gulasz robiłam w szybkowarze co znacznie skróciło czas gotowania.
Szybkowar
Miłośnicy śledzi będą zachwyceni tym przepisem. Prosty skład, szybko się robi...
Odsłon: 21448
Nieco bardziej zwariowana wersja kotletów mielonych. Na pewno chętnie będziem...
Odsłon: 50
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 118
Miłośnicy śledzi będą zachwyceni tym przepisem. Prosty skład, szybko się robi...
Odsłon: 21448
Nieco bardziej zwariowana wersja kotletów mielonych. Na pewno chętnie będziem...
Odsłon: 50
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 118
Składniki
Mięso kroimy w większą kostkę. Marchew, selera, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki (mogą być plasterki lub kostka). Ogórki kiszone trzemy na tarce. Na oleju smażymy mięso, aż lekko się zarumieni. Dodajemy warzywa i smażymy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie zalewamy wodą (około 800ml). Dodajemy grzyby suszone, powidła, wszystkie przyprawy. Gulasz dusimy długo. W szybkowarze gotowałam godzinę od momentu złapania ciśnienia, a po zdjęciu pokrywy jeszcze 10 minut, aby zagęścić sos. W normalnym garnku można gotować na małym ogniu przez 1,5-2h. Jeśli wolicie bardzo gęsty gulasz można go zagęścić łyżką mąki pszennej lub ziemniaczanej rozprowadzonej w połowie szklanki wody, ale nie jest to konieczne. Przed podaniem próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Gulasz można podawać z pieczywem, kluskami lub kaszą.