Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz warzywny z wędzonym boczkiem i chorizo

Gulasz warzywny z wędzonym boczkiem i chorizo

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6773

Dodano:

Odsłon: 185

Obłędnie pyszne danie, które można jeść z ryżem, kaszą, ziemniaczkami lub chlebem. Warzywa są delikatne i lekko chrupiące a kiełbasa podbija wszystkie smaki. Spróbujcie sami.

Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej cukini
  • 1/2 laski wiejskiej kiełbasy
  • 1/3 laski chorizo
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 puszki pomidorów
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 małe listki laurowe
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • tymianek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szalotkę kroimy w piórka. Do garnka wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim cebulę. Boczek kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.

  2. Gdy cebula się zezłoci dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i listki ziela angielskiego. Wszystko mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty.

  3. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę paprykę. Smażymy ok 5 minut i następnie podlewamy wodą (ok 1/5 szklanki).

  4. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę. Dodajemy do papryki i dusimy kolejne 5 minut.

  5. Kiełbasę wiejską kroimy w kostkę a chorizo w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i posmażamy obie kiełbasy. Gdy się zezłocą przekładamy je do gulaszu.

  6. Dodajemy pomidory z puszki. Dosypujemy ziele angielskie, 1/2 łyżeczki tymianku, 1 łyżkę słodkiej papryki, zmniejszamy ogień i dusimy do momentu, aż papryka nie zmięknie.

  7. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  8. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń