Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz węgierski na szynce

Gulasz węgierski na szynce

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 897

Dodano:

Odsłon: 483

Wariacja moja na temat tego wyśmienitego dania. Obowiązkowo z papryką bez skórki (Jak zrobić? Zapraszam do mojej porady „jak zdjąć skórkę z papryki”). Jako przyprawę podstawową używam oryginalną węgierską pastę paprykową ostrą. Oczywiście dodaję też domowy przecier pomidorowy. Można podawać z ziemniakami lub z brązowym ryżem.

Składniki

  • Mięso od szynki ok. 1 kg
  • Koncentrat pomidorowy (przecier kupny lub domowy)
  • Ketchup łagodny (do smaku) ok. 2 łyżki
  • Bulion wieprzowy (ewentualnie wołowy lub drobiowy) 100-200ml
  • Papryka bez skórki (3-4 szt.)
  • Pasta paprykowa ostra (oryginalna węgierska w tubie) – do smaku (uwaga naprawdę ostra)
  • Smalec gęsi (1 łyżka)
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, słodka, czubryca czerwona, przyprawa węgierska z papryką.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Mięso kroję w paski szerokości 1x1cm i długości 3cm.
    2. W rondlu rozpuszczam smalec gęsi i wkładam paski mięsa, smażę po obu stronach.

  2. 3. Przyprawiam i dodaję bulion ok. 100-200ml.
    4. Podduszam ok. 20 min.
    5. Dodaję paprykę bez skórki, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową, 2 łyżki ketchupu łagodnego.

  3. 6. Duszę jeszcze ok.15-20 min. na małym gazie. Smakuję i ewentualnie doprawiam. Danie to powinno mieć wyraźny paprykowy smak i być lekko ostro-słodkie.

  4. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 06 lutego uwielbiam gulasz, a z papryką musi smakować jeszcze lepiej :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń